Dramatisk start på livet

Valpene til Mimmi Momrak ble født med keisersnitt. Nå må de flaskes opp på geitemelk.

Welsh Corgi Cardigan valp
Foto: Martin Øyvang / NRK

De ti dager gamle hundene av rasen Welsh Corgi Cardigan har måttet blitt fôret med geitemelk siden fødselen siden mora ikke har kunnet gi de melk.

Dette har gjort at de ikke har vokst noe særlig og kun veier 300 gram.

Welsh Corgi Cardigan valper
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Fôres med geitemelk

Dramatisk fødsel

Matmor Mimmi Momrak i Fyresdal forteller at fødselen var dramatisk.

- Det startet med at en valp hadde lagt seg som en propp i livmora, og stengte utgangen for de andre valpene, forteller hun til NRK.

De dro i all hest til dyrlegen i Seljord for å få hjelp.

- Dyrlegen sa at vi måtte ta keisersnitt for å få de ut og det var dramatisk, men til slutt fikk hun alle hundene ut.

- Jeg kan nesten ikke beskrive følelsen jeg hadde da jeg hørte det første klynket fra den ene valpen. Det var utrolig herlig, sier Momrak.

Uvanlig melkeerstatning

Valpemora, som heter Aya, har ikke produsert melk etter fødselen og Momrak har dermed vært nødt til å gå til anskaffelse av melkeerstatning. Etter et tips falt valget på geitemelk.

- Vi prøvde å høre med butikker her i Fyresdal om de hadde geitemelk, men ingen hadde det. Mannen min kastet seg da inn i bilen og kjørte opp til en bonde i Morgedal som driver med geiter og fikk kjøpt flere liter melk som vi har fryst ned og tar opp i små porsjoner.

Ville ikke ha melka

- Problemet var at valpene ikke ville ha geitemelka i begynnelsen, og vi var usikre på hvordan de ville reagere på melka. En av valpene fikk diaré, og når de er så små så er det ikke mulig å overleve noe sånt. Det er en hårfin grense mellom liv og død for små valper, sier Momrak.

Hun har vært urolig for at flere av hundene skulle få løse mager, men så langt har det gått bra.

- De drikker av hjertens lyst, og jeg har ikke sett noen symptomer på diaré hos noen av de andre valpene. Heldigvis.

Tror det går bra

Mimmi Momrak var på jakt etter en surrogatmor til å ta ansvar for noen av valpene, men nå som valpene for alvor har begynt å ta til seg geitemelka tror hun at det kommer til å gå bra med de små.

- Nå kommer jeg selv til å ta ansvar for valpene frem til de er åtte uker gamle, selv om det betyr at jeg må holde på hele dagen. Jeg skal sitte her med tåteflaska jeg, smiler Momrak.