Dømt til fengsel for skyting i Sandefjord

En 23 år gammel mann er dømt til ubetinget fengsel i to år og fire måneder for å ha avfyrt flere skudd mot en boligblokk i Sandefjord sentrum.

To arrestert etter skudd i Sandefjord

Mannen ble pågrepet av politiet på gamle E18 17. september 2013.

Foto: Geir Eriksen

Skytingen fant sted midt på dagen en tirsdag i september 2013.

23-åringen avfyrte fire skudd mot en leilighet i en blokk ved Jernbaneplassen i Sandefjord.

I forkant av hendelsen skal mannen, som kom fra Oslo, ha oppsøkt leiligheten han skjøt mot for å kreve inn narkotikagjeld fra en av personene på adressen. Det befant seg seks personer i leiligheten.

23-åringen skal ha truet den ene personen på adressen med kniv, og de to havnet i en brutal slåsskamp. Flere av de andre i leiligheten grep inn i situasjonen, og 23-åringen skal ha blitt lagt i bakken, truet med et våpen og bedt om å forlate leiligheten.

Da 23-åringen kom ut, hentet han en pistol i bilen og skjøt mot vinduene i leiligheten. En av personene i leiligheten sto i vinduet for å forsikre seg om at 23-åringen faktisk dro.

I retten forklarte han at han oppfattet at 23-åringen forsøkte å drepe ham, og at han kjente lufttrykket fra skuddene tydelig.

To av skuddene gikk gjennom to forskjellige vinduer der de som var i leiligheten oppholdt seg, to andre skudd gikk i bygningen under.

Han dro til legevakten etter hendelsen for å få behandlet kuttskader han hadde fått i forbindelse med slåsskampen. Mannen var ruset på narkotiske stoffer og politiet ble tilkalt.

– I nødverge

23-åringen forklarte i Sandefjord tingrett at han skjøt mot leiligheten i nødverge for å forhindre at noen fulgte etter ham, men retten festet ikke lit til den forklaringen.

Retten har lagt vekt på at skytingen skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter og viser til at det ble skutt målrettet med et meget farlig våpen på kort avstand, og at det ble skutt flere ganger.

Retten peker også på at 23-åringen var ruset da han skjøt og at handlingene har voldt fare for liv og helse for dem som befant seg i bygningen og i området rundt. Handlingen også skremmende for forbipasserende.

I formidlende retning blir det lagt vekt på at 23-åringen var redd da han skjøt og at det har tatt lang tid før saken kom for retten.

I tillegg til dommen på to år og fire måneders ubetinget fengsel, må 23-åringen betale erstatning på 60 000 kroner og 20 000 kroner til to av mennene som befant seg i leiligheten.