Hopp til innhold

Disse salatene er laget av politikere

– Dette er vi veldig gode på. Med god hjelp fra Venstre nå så leverer Høyre og Frp her.

Salater laget av politikerne

KONKURRANSE: Politikerne konkurrerte om den beste og fineste salaten.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

– Ved hjelp av råvarer fra landbruket og urter og grønnsaker som finnes på gården skal de komme frem til den beste retten, forklarer Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag.

Vestfold bondelag inviterte i dag fylkespolitikere til Skjærgården gartneri i Åsgårdstrand for å fokusere på klimavennlig landbruk. Der fikk politikerne en omvisning i gartneriet og måtte ut i en uhøytidelig liten konkurranse der de måtte ut i åkeren og samle inn markens grøde.

– Det er en gøy gimikk for å utfordre dem litt. Dagens politikere har ansvar for morgendagens matfat, sier Müller.

Politikere lager salat

JORDBRUK FOR KLIMA: Kathrine Kleveland (Sp), Arve Høiberg (Ap), Hans Hilding Hønsvall (KrF) og Lina Bringsli (KrF) var blant politikerne som fikk prøve seg i landbruket fredag.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Viktig kunnskap

Ifølge Müller øker kunnskapen om klimavennlig landbruk sammen med viljen til å bevare jorda.

– Politikerne har større bevissthet rundt dette med jordvern, bærekraftig utvikling og klimasmart landbruk, sier han.

– Dette er vi veldig gode på. Med god hjelp fra Venstre nå så leverer Høyre og Frp her, sier Rune Hogsnes (H), mens han står bøyd over salaten politikerne lager sammen i team. Han får støtte fra Frode Hestnes (Frp). Sammen med Venstre utgjorde de det ene laget i konkurransen.

Klimasmart landbruk og jordvern er satt på dagsorden. Hvor viktig synes dere det er?

– Det er viktig å få treffe bransjen og høre hvilke utfordringer de møter i hverdagen. Også er det morsomt å treffes i en litt annen setting en vi politikere gjør til vanlig, sier Hestnes.

I Norges matfat

Også Maria Aasen Svendsrud, nestleder i Vestfold Arbeiderparti og lokalpolitiker i Horten, gledet seg over arrangementet og dagens lille utfordring.

– Jeg synes det er gøy å se hvordan de klarer å benytte seg av jorda på en så god måte. Også er det kjempespennende å lære nye ting. Nærheten til miljøet er vårt fortrinn i Vestfold. Vi bor i Norges matfat og det er helt klart at vi må ta vare på jorda vår, sier hun.

Vestfold-politikere på lasteplanet

PÅ LASTEPLANET: Politikerne i Vestfold fikk seg en tur på lasteplanet og ut i åkeren.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark