Hopp til innhold

Digitalt gullrush tømmer lagrene for datautstyr

Gullgraving med datamaskin er i vinden, og mange vil ha en del av gullet. Det har ført til tomme lagerhyller.

Kryptovaluta-minibank
Foto: Hans-Olav Rise / NRK

– Vi har store utfordringer med leveringer på mange av skjermkortmodellene våre på grunn av mining. Det sier Dag Pettersen, kategorisjef hos Komplett.no.

Dag Pettersen

TOMME HYLLER: Dag Pettersen i Komplett.no forteller om tomme lagerhyller og leveringsproblemer på en lang rekke skjermkortmodeller som "minerne" gjerne vil bruke.

Foto: privat / privat

– Årsaken er at kryptovalutaen, Ethereum, har økt ekstremt i verdi de siste tre månedene. Dermed har det blitt lønnsomt å sette opp maskiner som er egnet til formålet, forteller Pettersen.

Mining

Mining, eller gullgraving på internett, ble et fenomen da kryptovalutaen Bitcoin ble laget i 2009. Siden den gang har det dukket opp flere typer digitale valutaer, og nå er det altså Ethereum det graves etter.

Ser vi på prisutviklingen av valutaen er det lett å forstå at mange kaster seg på gravebølgen. Ethereum hadde en verdi på ca. 528 kroner i april, men i midten av juni var den steget til ca. 2800 norske kroner.

At mange vil være med på dette nå kan nok være fordi de så prishoppet Bitcoin gjorde. Den gikk nemlig fra ca. 8 000 kroner i januar, til omtrent 22 500 kroner i juni i år.

Dette har altså ført til at dataleverandører sliter med å få tak i skjermkort som brukes for å grave etter valutaen, Ethereum.

Skjermkort for datamaskiner

SKJERMKORT: Det er skjermkort av denne typen som er populære til å drive mining med.

Foto: produsent / Komplett.no

– Salget eksploderte for omtrent fire uker siden, sier produktsjefen hos Komplett.no.

Tror du dette varer lenge?

– Håpet er at økt produksjon fra blant andre NVIDIA gjør at det blir flere tilgjengelige kort etter hvert, sier Pettersen.

Dette er kryptovaluta

– Dette er virtuelle, digitale valutaer. Det vil si at det ikke er fysiske penger, men du har de liggende i en digital pengebok på nettet, sier Per Øivind Skard i IKT-Norge.

Vi tar det fra starten. En kryptovaluta er som Skard i IKT-Norge sier, en virtuell valuta som bare finnes på nettet. Og nå for tiden er det valutaen Ethereum som er under utvikling.

Skard forklarer at datamaskiner rundt omkring i hele verden står og jobber i høygir for å regne ut kompliserte matematiske algoritmer.

Per Øivind Skard IKT-Norge press photo

KAN VEKSLES INN: Per Øivind Skard i IKT-Norge forteller at kryptovalutaen er virtuelle penger, men at de etablerte som Bitcoin, kan veksles inn i kjente og "ekte" penger.

Foto: © Gorm K. Gaare / GORM K. GAARE / EUP-BERLIN

Når datamaskinen din har jobbet lenge nok, og løst mange nok regneoppgaver, har du vært med på å skape verdier som du får inn på din virtuelle pengebok. Dette er rett og slett digital gullgraving, eller «mining» som det heter på fagspråket.

– Når du har fått tak i noen biter av denne valutaen så er det faktisk mulig å veksle dem inn i ekte penger som du kan ta ut i banken, forklarer Skard.

Bitcoin er den mest etablerte valøren og blir allerede brukt til å betale for varer og tjenester med. Det er nok en av årsakene til at det nå er så stor interesse for å bli med på etableringen av Ethereum.

I Oslo finnes landets eneste minibank hvor du kan kjøpe Bitcoins.

Miningfarmer

Geir Anders Næss er produktsjef for pc. hos Komplett.no. Han forklarer hvorfor det går så ekstremt mange skjermkort til denne aktiviteten.

– Noen setter opp store miningfarmer der de bruker seks til åtte skjermkort på en enkelt datamaskin. Bare hos oss har vi solgt et firesifra antall skjermkort med dette i tankene, sier han.

Det er fordi at kortene koples sammen i serie, og da klarer de å behandle enda flere oppgaver på samme tid. Dermed gir det større muligheter for å finne gull, eller i dette tilfellet Ethereum.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark