Dette er politiets nye superkamera

Politiets nyeste våpen gjør at de pågriper fem ganger så mange kriminelle.

Nytt supervåpen for Utrykningspolitiet.

– Denne listen bare ruller og går, forteller politibetjent i Utrykningspolitiet, Espen Bøyesen, mens han blar seg gjennom bil etter bil på det nye kameraet.

En liten boks som er skrudd fast bak baksetet i bilen, sørger for at bildene fra kameraer i frontruten og sidevinduet ender opp som en liste med registreringsnumre på en trykkskjerm på dashbordet.

UP-patruljen i Vestfold har brukt systemet siden mars, og er ikke i tvil om at kameraet er svært effektivt.

– Det passerer svært mange biler langsmed veien. Vi klarer ikke se på alle bilene selv, og da hjelper kameraet oss til å lese alt, sier Bøyesen.

Gir patruljen beskjed

De bilførerne som helt klart bryter trafikkreglene, og som er til fare for andre i trafikken, er lette å se og ta for UP-patruljene. De som ikke er så lett å gjenkjenne er etterlyste biler, ruspåvirkede sjåfører og stjålne kjennemerker. På veien passerer politiet og slike sjåfører hverandre, uten å legge merke til noe spesielt. Men så piper det fra politiets dashbord i den sivile politibilen.

Lyden som alarmerer politifolkene, kommer fra ANPR-systemet. Det er den automatiske nummerplategjenkjenningen som på svært kort tid registrerer nummerskiltet på motgående biler, og sjekker det opp mot politiets registre.

– Der kom det en alarm ja. Da får vi kjøre og sjekke, mens Espen sjekker nummeret, sier politibetjent i UP, Olav Furre.

Den sivile UP-patruljen har opplevd å stoppe vesentlig flere ruspåvirkede sjåfører etter at de tok systemet i bruk. Furre sier de alltid gjør et ekstra søk før de bestemmer seg for å stoppe en bil.

– Det er ikke sånn at hver gang vi får en alarm på en bil, at vi stopper den bilen, sier han. Dette systemet vil være et virkemiddel på hovedferdselsårer, hvor vi vet at kriminelle frakter narkotika og tyvegods i bilen, sier han.

UP-patrulje kontrollerer biler på vegen

Her kontrollerer Espen Bøyesen og Olav Furre bilene på riksvei 303 i Vestfold.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Svært effektivt

Politiet trekker frem effektivitet som den største fordelen med det nye utstyret.

UPs ANPR-enheter har kontrollert over 1,3 millioner biler hittil i år. Fra 1. januar 2013 ble nærmere to millioner biler kontrollert.

Hvert eneste registreringsnummer har blitt kontrollert opp mot en database med over 230 000 bilnumre som er registrert i politiets systemer, skriver Politiforum.