Dette er bortkastet

- Folk blir lurt dersom de står hjemme på kjøkkenet og vasker plastavfall med såpe, kost og varmt vann.

Plastvask
Foto: Nyhetsspiller / NRK

- Det er unødvendig å vaske plastavfallet før det blir levert til resirkulering, sier ledelsen ved det tyske gjenvinningsanlegget ALBA, som tar imot brukt plastemballasje fra en rekke norske kommuner.

Renser plasten selv

Mange steder i landet skal brukt plastemballasje samles i egne blå poser eller store plastsekker.

I mer enn ett år har folk i Grenland stått og vaska søppel, fylt opp kjøkkenbenker, oppvaskmaskiner eller tørkesnorer med plastavfall. For vi har fått beskjed om at plastavfallet som skal leveres med søplebilen, må være reint og tørt.

Nå kan NRK fortelle at denne jobben er unødvendig. Det holder å skylle bort matrester for å hindre vond lukt fra søppelposen.

Alba
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Bortkastet å vaske plast

Ved anlegget ALBA utenfor Braunschweig sør for Hannover blir den norske plastsøpla sortert. Her blir de blå posene med plastavfall åpnet og kontrollert, og innholdet sortert etter plasttyper - youghurtbegre, smørpakker, plastfolie og så videre.

- Som råstoff må plasten være rein. Den må vaskes og tørkes, sier norske miljømyndigheter.

Dette er ikke tyskerne enige i.

- Det er ikke nødvendig for folk hjemme og stå og rense og vaske yoghurtbegre, shampoflasker og annen plastemballasje. Plasten må være rein før den smeltes om - men rensinga gjør vi bedre selv i industrielle prosesser, sier direktør Uwe Küber ved ALBA Recycling Gmbh.

Mindre returplast

Faren er at strenge norske krav til reinvask og tørking av plastsøppel kan få folk å kaste plasten i restavfallet, og dermed blir det mindre returplast til nye produkter.

Miljøregnskapet er enkelt: Det går med to kilo olje til produksjon av en kilo ny plast. Returplasten reduserer dette kraftig.

Gående mellom store berg av plastavfall utenfor gjenvinningsanlegget ALBA kan man også spørre seg selv om hvorfor man tørker plasten hjemme når den blir lagra ute og blir regnvåt i Tyskland.