Hopp til innhold

Dette er alt Heidi ser når snøen kommer

LANGESUND (NRK): Når snøen laver ned, får blinde og svaksynte ekstra store problemer med å bevege seg utendørs. For med snøen forsvinner alle konturer.

Dette ser en svaksynt
Foto: NRK

– Jeg kan godt unnvære hele vinteren, det er bare trøbbel.

Det sier 73-årige Heidi Hegge-Olsen, som bare har 15 prosent syn etter at hun ble rammet av en meslingepidemi bare ett år gammel.

Likevel skal det mye til for at hun ikke tør gå utendørs på kjente veier i Langesund. Men hun må være forsiktig.

– Hvis det fryser på nå, blir det blank hålke og da gruer jeg meg for å gå ut. Å ikke kunne se kanter når det er mye snø, da får jeg trøbbel altså.

Heidi Hegge-Olsen

Heidi Hegge-Olsen sier det er viktig at kommunene måker og strør gangveiene.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Turid (61) får ikkje lesa offentlege brev

Trapper er vanskelige

Heidi Hegge-Olsen

Heidi Hegge-Olsen har bare 15 prosent av normalt syn.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Spesielt trapper og avsatser kan være farlige, og Heidi har stupt i en trapp hun ikke så, og brukket armen flere ganger.

Hun har jobbet i Blindeforbundet i 15 år i rehabiliteringstjenesten og vært på hjemmebesøk hos dem som nylig har blitt blinde eller svaksynte for å motivere dem til å ta fatt i hverdagen sin igjen.

– Det er en psykisk greie når du kommer litt opp i alder. Du må sette fra deg bilen og må kanskje slutte i jobben. Det får konsekvenser for dagliglivet ditt.

Mange isolerer seg om vinteren

Daglig leder i Blindeforbundet i Telemark, Terje Weber, sier vinteren er en vanskelig årstid for mange blinde og svaksynte.

Når de ikke vet hvordan underlaget er, spenner de musklene, og mange sliter med hodepine etter å ha gått anspent lenge. Blinde og svaksynte bruker mye energi på å mestre glatta og vinteren, og blir slitne på en annen måte.

Terje Weber
Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– Gjør vinteren og glatta at mange også holder seg inne?

– Ja, det tror jeg. De er trygge så lenge det vet hvor ting er. Eldre er mer usikre og blir også mer ustø med alderen. Da kan det føre til at de blir hjemme likevel og isolerer seg.

Turid (61) får ikkje lesa offentlege brev

Fallulykker største utfordring

Trapper en ikke ser hvor begynner eller slutter, og avsatser som ikke har kontrastfarge på kanten, er noe av det meste krevende vinterstid.

Mange vegrer seg også for å bruke hvit stokk. Ifølge Blindeforbundet føler mange seg stigmatisert dersom de benytter den som hjelpemiddel.

– Mange har en hvit stokk med seg i veska i årevis før de tør ta den i bruk. Men når de først tør å ta den fram, opplever de at folk blir oppmerksomme på at de har synsproblemer og tar hensyn på en helt ny måte, sier Terje Weber.

Heidi Hegge-Olsen i Langesund trosser uansett vinteren, men ser likevel fram til våren når omgivelsene trer fram igjen og blir tydeligere. Uten snø blir verden igjen tryggere.

Føtter på snø

For å kunne gå ut om vinteren må hun alltid ha på flate sko og brodder.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
Laster Giphy-innhold