– Noen velger å flytte ut, sier Kenneth Ervik fra Tønsberg Skadedyrkontroll.
Han snakker om den lille og hårete skapningen skjeggkre, som er blitt en stor del av Erviks hverdag som skadekontrollør. Han sier han får mange henvendelser fra folk som lurer på hva de skal gjøre dersom de får den ubudne gjesten på besøk.
Skjeggkre er ikke veldig ulik sølvkre, og oppholder seg i tørre områder, gjerne i stua, gangen, i vindfang, på soverommet og i trapper.
De er robuste og tåler å oppholde seg i områder med normal luftfuktighet og kommer inn i boligen på jakt etter mat.
– Den kan også klatre, noe ikke sølvkre greier. Du har med andre ord mulighet for å få det på kjøkkenbenken og i senga, for eksempel, sier Ervik.
Han presiserer at skjeggkre ikke kan utgjøre noen skade på mennesker.
Les også: Skjeggkre er blitt en ubuden gjest på Nasjonalbiblioteket
REPORTASJE: Skjeggkre på Nasjonalbiblioteket
Dette kan du gjøre
Ifølge Folkehelseinstituttet ble skjeggkre første gang funnet i Norge i 2013. Den lever kun innendørs og man kan støte på de året rundt. På sine nettsider skriver de:
"Livssyklusen er lang og utvikling fra egg til voksen strekker seg normalt opp mot 3 år. Etter kjønnsmodning kan de voksne leve i ytterligere tre år, og de legger i gjennomsnitt 56 egg pr. år"
– Det er egentlig ikke så mye man kan gjøre. Når relativt nye insekter kommer inn i hjemmet har man ikke lang erfaring med effektive tiltak. Nå driver Folkehelseinstituttet med forskning på akkurat det og forsikringsselskapene prøver også å finne ut hvilke tiltak som er best, forteller Ervik.
Men selv om metodene er under utvikling er det noen enkle grep du selv kan gjøre har Ervik tre enkle råd dersom du får et skjeggkre-problem.
- Støvsug ofte for å fjerne matkilder
- Sett ut limfeller som fanger de opp
- Utbedring av fuktskader og tettetiltak er viktig
Les også: