Tidligere i uka meldte NRK Vestfold at 25 busspassasjerer i fylket nylig ble bøtelagt med 1.500 kroner hver for ikke å bruke setebelte. Men dersom du tar lokalbussen på vei til jobben, er sjansene små for å bli tatt. I alle fall foreløpig.
Tre busstyper
Alle som ble bøtelagt i Vestfold forrige uke i vegvesenets bussbelteaksjon var passasjerer på klasse 3-busser, som er turbusser eller ekspressbusser.
Klasse 2-busser har inntil 45 prosent av plassene som ståplasser. Disse kalles også forstadsbusser, mens klasse 1-busser har mer enn 45 prosent av plassene som ståplasser. Dette er typiske bybusser.
Ikke fritatt
– Men folk som bruker bybusser er ikke fritatt, og kan også risikere kontroller etter hvert. Det sier Terje Bekker, områdeleder i Statens vegvesen Region Sør.
Terje Bekker i vegvesenet etterlyser en kollektiv sikkerhetstenking.
Foto: Thomas Sommerset / NRKHan innrømmer at det er et paradoks at sittende passasjerer kan få bot for ikke å bruke belte, mens det samtidig kan stå folk i midtgangen i 80 kilometer i timen.
Hva gjør kontrollørene dersom det står folk i midtgangen når det likevel er ledige seter?
– Om jeg var kontrollør, ville jeg be dem som står om å sette seg på de ledige setene, og å ta på belte. Men uansett kan du ikke bøtelegges for å stå i midtgangen på klasse 1 og 2 busser.
15-åringer bøtelagt
Ifølge Bekker har vegvesenet hjemmel for å bøtelegge 15-åringer som ikke bruker bussbelte. Det ble også gjort i belteaksjonen nylig.
– Hva med skolebusser, er de fritatt?
Dersom elevene er under 15 år er det bussjåførens ansvar å påse at de bruker belte. Her er det altså sjåføren som risikerer bot. Men Bekker innrømmer at det er vanskelig å kontrollere setebelter på en full skolebuss.
Sikkerhetstenking
– Vi vil få folk til å tenke selv i forhold til konsekvenser. Dersom personen på setet bak deg ikke bruker belte, er det farlig, – også for deg som sitter foran. Vi ønsker en kollektiv sikkerhetstenking, sier Terje Bekker.