Det blir en leken og litt skummel jul

SKIEN (NRK): Spill med og uten batterier og elektronikk havner garantert under mange juletrær i år. Der får de selskap av mysterier og mord.

May Linn og Kaja Emilie

Både mamma May Linn og Kaja Emilie (6 år) synes brettspill er morsomt. Kanskje de skal pakke inn et spill og gi bort i år? Det forblir en hemmelighet fram til julaften.

Foto: Britt Boyesen / NRK

De fleste vet nok ikke hva de får i julegave, men det vet de som bestiller varer i butikkene. Fjorårets bestselgere kan også være populære i år, men bare til en viss grad. Nytt er spennende, og noen ønsker seg bare det aller siste.

Fra spill til kaffetraktere

Øystein Schmidt er ikke i tvil. Virtual Reality (VR) er tingen. Kommunikasjonssjefen har oversikt over hva butikkene til Lefdal og Elkjøp satser på til jul. Elektroniske «briller» som gir folk magasug i den innbilte berg-og-dal-banen eller bidrar til svette håndflater under et ellevilt billøp i kjellerstua.

Elektronikk

Smartklokker, nettbrett og mobiltelefoner står høyt oppe på ønskelistene til både unge og eldre.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Peter Abelseth

Butikksjef Peter Abelseth hos Jensen Elektriske i Skien tror også mange kommer til å gi bort en Dab-radio i år.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Spill er aldri kjedelig, mener han.

Salgssjef Marius Bauge i Expert-kjeden kan bekrefte at VR-briller og spillmaskiner havner under juletreet. Og ikke bare i Norge. Etterspørselen er stor over hele Europa.

Han er ikke i tvil om at folk er opptatt av å holde seg i form. Treningsklokker og aktivitetsarmbånd var populært i fjor, og den trenden fortsetter. Bauge tror at den som har alt, kan kanskje regne med å få en drone eller en avansert bilbane til jul.

– Eller et polaroidkamera, sier Schmidt. 1970-tallets hit er tilbake igjen. Det samme er kaffetrakteren. Etter flere år med kapselkaffe har traktere med kolber og vann fra springen blitt «hot» igjen.

Terningspill og legoterninger

Det er både myke og harde gaver hos Extra Leker i Skien. Akkurat nå er det proppfullt i hyllene og ute på golvet.

Inn til høyre står plastbitene som har underholdt generasjoner. Lego holder koken helt i toppen sammen med kosedyr og andre klassikere.

– Spill er aldri kjedelig, sier butikksjef Viggo Strøm. Han peker på avdelingen for brettspill og andre spill med terninger, kjegler, dyr og annet som noen skal flytte på helt til de kommer i mål.

Han tror det er en motreaksjon på alt det elektroniske som også er populært. Både de minste og voksne setter pris på en runde med brettspill. Ludo har ikke gått ut på dato.

Kriminelt og ramsalt

Bestselgerne står tett i tett i bokhyllene hos Ark og Notabene. Det syns hva som selger.

– Det ble tomt for Jørn Lier Horst på lørdag, forteller Kristine Roksund hos Notabene på Lietorvet. Det er ikke bare voksenkrimmen til denne forfatteren som selger. De siste bøkene hans for en yngre leseskare forsvinner også fort ut av hyllene.

Jon Michelets siste bok i serien om krigsseilerne går også unna. Den har vært en sikker julegave under tusener av trær i flere år

Linda Magnussen hos Ark Herkules bekrefter Lier Horst-etterspørselen.

– Marcus og Martinus-boka slår også an. Tvillingene dukker opp under juletreet.

Julegaver

En håndfull med det siste fra Jørn Lier Horst, Lars Kepler, Jon Michelet og Lucinda Riley. Noen kommer til å få mer enn en av disse titlene til jul.

Foto: Britt Boyesen / NRK