Hopp til innhold

Det begynte med en korpstur

Historien om det 20 år gamle bandet Jaga Jazzist begynte i bussen på vei hjem til Vestfold fra NM i janitsjar i Trondheim i 1994.

Jaga Jazzist
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Under den lange bussturen satt 16-17-åringene Martin Horntveth og Ivar "Ravi" Christian Johansen og pratet om korpsmusikk kontra det å drive med noe eget, forteller Martin.

– Vi hadde en idé om at nå orka vi ikke noe mer korpsmusikk. Vi kom fram til at vi ville starte vårt eget band.

Det neste som skjedde var at en del folk fra korpsmiljøet samla seg hjemme hos foreldrene til Martin, Lars og Line Horntveth. Der starta de nærmest en slags jazzklubb der de så på jazzfilmer og spiste kake.

– Som et slags alternativ til den lokale jazzklubben Urijazz.

Les også:

Fra Jævla til Jaga

I denne perioden skrev Martin ei låt som ble kalt "Jævla Jazzist". Den varte i cirka to minutter, og de som var til stede den kvelden øvde på låta.

– Det var starten på bandet, og tittelen på låta ble navnet på bandet. Men bare noen uker seinere skifta vi til Jaga Jazzist .

Og resten er historie, som det heter. Jaga Jazzist har fått massevis med tilhengere over hele verden og er still going strong. Bortsett fra på ett område, legger Martin til.

– Halvparten av bandet har jo fått familie, så vi drar ikke på veldig lange turneer lengre. Det er ikke lett å dra på 5–7 uker i turnébussen nå. Men bortsett fra det er vi like aktive.

Mye som skjer

Martin Horntveth
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Det betyr blant annet en Europa-turné til Belgia, England og Nederland. Det skal spilles to jubileumskonserter i Oslo i desember, og i tillegg er de i gang med ei plate som kommer på nyåret.

– Bror Lars er i Bergen nå og mikser og klargjør den nye plata.

– Kommer dere innom hjembyen Tønsberg i løpet av jubileet?

– Vi håper det kan bli noe til neste år. Vi håper vi kan spille masse rundt omkring i Norge, for det gjør vi altfor sjelden.

Boks med godbiter

Men for entusiastiske Jaga Jazzist-fans her til lands kan det kanskje være en trøst at bandet gir ut en 20-årsjubileumsboks. Den er det mange godbiter i, ifølge Martin Horntveth.

– Boksen vil inneholde en del nytt materiale, en ny versjon av en av "A Livingroom Hush"-innspillingene, en del uutgitt materiale samt en stor, 24-siders booklet med intervjuer, tilbakeblikk og bilder.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark