Hopp til innhold

Det «koker» på politiets ungdomschat

Ungdom fra hele landet tar kontakt.

Anne Katrin Storsveen foran to pc-skjermer.

KOMMUNIKASJON: Her får politioverbetjent Anne Katrin Storsveen inn både videoer og meldinger fra unge.

Foto: Robert Hansen / NRK

At unge sprer sex- og voldsvideoer av jevnaldrende sjokkerer ikke lenger, ifølge ungdom selv. Heller ikke politiet blir sjokkert. Men for å bli kvitt det, er de avhengig av informasjon.

For å få mer av det, møter de nå unge på sosiale medier.

Det ser ut til å fungere.

Trenger flere anmeldelser

Jesper Hammelow-Berg Skjelland (17) og kameraten Flemming Karlstrøm har flere ganger sett at slike videoer er blitt delt på nett.

– I løpet av de siste to årene kjenner jeg til tre-fire episoder hvor venner jeg kjenner godt har vært utsatt for videoer som har blitt lagt ut uten deres samtykke, sier Skjelland.

Flemming Karlstrøm og Jesper Hammelow-Berg Skjelland sitter ved siden av hverandre.

HAR SETT DET: Flemming Karlstrøm og Jesper Hammelow-Berg Skjelland lar seg ikke overraske av hva slags bilder og videoer som noen ganger deles på nett.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

– Hva slags type videoer er det snakk om?

– Da er det kamerater som er blitt filmet under sex. I helger er det slåsskamper hvor man tydelig ser at det er en som blir mørbanket uten at noen gjør noe med det.

– Det blir tatt sånne ting hele tiden. Jeg kjenner mange som har blitt filmet uten samtykke, og er ikke sjokkert over at det skjer, legger kameraten til.

Det er nettopp slike videoer politiet vil få bukt med. Men da trenger de at flere anmelder. De bestemte seg derfor for å prøve å senke terskelen for at unge skal ta kontakt med politiet.

De valgte å starte en chattetjeneste for ungdom.

En voldsvideo politiets nettpatrulje har fått inn til seg.

SE VIDEO: Politiets nettpatrulje har blant annet fått inn denne videoen

Bildedeling, vold, trusler og hat

Tjenesten startet opp i september i fjor og politiet opplever nå at ungdom fra hele landet tar kontakt.

I skrivende stund følger nesten 12 000 personer Facebook-siden chatten er på.

– Det kommer flere og flere henvendelser jo flere følgere vi får. Til tider koker det, og da har vi en del å gjøre. Men vi synes det er fint at folk tar kontakt med politiet, at de har tillit til oss og at de også blir fulgt opp, sier politioverbetjent i Oslo, Anne Katrin Storsveen.

De får mange ulike henvendelser. De fleste handler om bildedeling, vold, trusler og hat.

Facebook-siden til politiets nettpatrulje Oslo.

CHAT: Flere unge henvender seg til politiet etter at politiet i fjor høst startet opp en chattetjeneste via Facebook hvor unge kunne ta kontakt og få hjelp.

Foto: Skjermdump/Facebook

– Godt at noen endelig gjør noe med det

Storsveen opplyser at det ikke sitter på noen tall over hvor mange unge som tar kontakt, men mye tyder på at antall henvendelser har økt etter at chattetjenesten så dagens lys.

– Jeg tror nok vi fikk en del før også, men jeg tenker at det har økt – at det er lettere å gi oss informasjon etter at vi er kommet på nett, sier Storsveen.

17 år gamle Jesper Hammelow-Berg Skjelland synes det er svært positivt med et slikt lavterskeltilbud.

– Det er godt at noen endelig gjør noe med det. At de klarer å få til at såpass mange tør å stå opp for vennene sine og rapportere det inn til politiet. Det er mange som ikke har gjort det tidligere. De har vært for redde til å rapportere det inn, for da tror de at det kommer til å skje med dem også, sier han.