Denne uka får «alle» mellom 65 og 80 SMS av eldreministeren

Håper flere vil ta influensavaksinen.

Skjermdump av SMS-en.

Slik ser meldingen fra eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen ut.

Foto: Skjermdump av SMS-en på en telefon

«Hei! Har du tatt influensavaksine? Den anbefales alle fra 65 år. Kontakt legen din og les mer på www.fhi.no. Hilsen statsråd Åse Michaelsen».

Denne SMS-en sendes denne uka ut til alle mellom 65 og 80 år. Personer som ikke har åpnet for digital kommunikasjon med myndighetene, får den imidlertid ikke.

– Personer over 65 år har høyere risiko for å få alvorlig influensa. Derfor har vi satt sammen en kort påminnelse som er sendt til over 500 000 mennesker mellom 65 og 80 år, sier Kjersti Rydland, seniorrådgiver ved avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet (FHI), til NRK.

– Hva vet dere om effekten av slik oppfordringer?

– I internasjonale studier ser vi at dette er et tiltak som har ganske god effekt. Vi har ikke noen tall fra Norge om det, men dette er hvert fall noe de gjør i andre land.

Hun mener også at det blir en mer personlig oppfordring når meldingen kommer fra eldreministeren, enn om den skulle kommet fra instituttet.

– Kan være mye å vinne

Over 900 000 nordmenn er over 65 år. Ifølge FHI er langt under halvparten av dem vaksinert mot influensa.

– I fjor var det en vaksinasjonsdekning på rundt 34 prosent i denne gruppen, 65–80 år. Vi skal helst ha en dekning på over 75 prosent, sier Rydland.

Samtidig ser de at flere og flere vaksinerer seg fra år til år.

Åse Michaelsen

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen råder eldre til å ta vaksinen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Opp til den enkelte

– Med denne SMS-meldingen fra folkehelseministeren håper vi at flere eldre vil ta vaksinen for å beskytte seg mot alvorlig influensasykdom, sier avdelingsdirektør Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet på nettsiden deres.

Videre står det at det er opp til den enkelte om en tar vaksinen eller ikke.

– For mange friske eldre føles det kanskje ikke nødvendig å ta vaksine, men influensa kan svekke helsa og gjøre deg avhengig av helsehjelp i lang tid etter at selve infeksjonen har gått over. Derfor kan det være mye å vinne på å ta vaksinen i tide før sesongen starter, sier Bragstad.

Rydland legger til at en har god tid på seg om en ønsker å vaksinere seg i år.

– Det er veldig lite influensa nå, så man har noen uker til på seg før det begynner å haste. Vi regner ikke med at det kommer mer influensa før i desember.