Hopp til innhold

Denne skolen er soppinfisert

Elever og lærere ved Rjukan barneskole har klaget over vond lukt, kvalme og hodepine. Nå har skolen fått påvist muggsopp.

Rjukan barneskole

Det er påvist muggsopp ved Rjukan barneskole. Den gule fløyen er nå stengt.

Foto: Arild Folkvang

– Det var noen som synes det begynte å lukte litt borti gangen, og noen merket etter hvert at de fikk vondt i hodet, forteller rektor Arild Folkvang.

Etter at han hadde fått flere tilbakemeldinger fra elever og lærere, tok Folkvang kontakt med et firma som tok prøver på skolen. Sist fredag fikk rektoren resultatene, og de var ikke oppløftende. Muggsopp var påvist i den ene fløyen på skolen.

Har stengt bygget

Arild Folkvang

Rektor Arild Folkvang håper ikke det tar lang tid før skolen er soppfri.

Foto: Privat

Den infiserte delen av skolen ble umiddelbart stengt, og elever og lærere må bruke andre deler av skolen som klasserom.

– Det er klart at det medfører mange utfordringer å stenge en hel fløy. Nå tar vi i bruk både musikkrom, biblioteket, skole- og fritidsordningen og grupperom for å få plass til de rundt 120 elevene som vanligvis holder til i fløyen, sier Folkvang.

Det er foreløpig ikke klart hvilken type muggsopp som har slått seg ned på skolen, men tirsdag kommer spesialister på besøk for å ta nye prøver.

– De skal prøve å finne ut hvor kilden er, og så vil de komme med forslag til tiltak, forteller rektoren til NRK mandag ettermiddag.

Usikkert tidsperspektiv

Folkvang vet ikke hvor langt tid det vil ta før elevene og lærerne igjen kan ta i bruk den stengte fløyen.

– Nei, men det får vi forhåpentligvis svar på i morgen. Men jeg håper ikke det tar for lang tid, for det er jo en midlertidig løsning vi har funnet nå, avslutter han.