Hopp til innhold

Denne bygda kan bli folketom

I dag er skolebussen full av skoleelever. Om kort tid trenger denne bygda kanskje ikke mer enn en maxi-taxi.

Mona Breivik

Daglig leder for Hauggrend Landhandel, Mona Breivik, med plakaten på butikkdøra som varsler opphøssalg. I morgen, lørdag, er siste åpningsdag.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Innen årsskiftet må Fyresdal videregående Steinerskole flytte hele virksomheten fra Hauggrend i Telemark. Lørdag legges også landhandelen i bygda ned.

Det vil medføre store negative konsekvenser for den lille bygda nord for Fyresdal. Rektor ved skolen, Loes van Alphen, synes det er leit at skolen må flytte fra bygda.

– Det er veldig trist. Men om vi finner et sted nærmere Oslo kan det bli lettere å komme til oss. Finner vi ikke et sted å være må vi legge ned, sier hun.

Mister jobben etter 41 år

Loes van Alphen og Tilman Hartenstein

Rektor ved Fyresdal vg Steinerskole, Loes van Alphen og leder av driftsselskapet Foldsæ a.s., Tilman Hartenstein sammen med to av hestene på Foldsæ. Skolen driver også gardsbruk med melkekyr. Det er uvisst hva som skjer med driften når skolen flytter.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Det er mange år med lavt elevtall og dermed dårlig økonomi som gjør at Steinerskolen må flytte fra Foldsæ. Leieinntektene fra skolen er for små.

Eierselskapet er tvunget til å selge den 20.000 mål store eiendommen, som skal være taksert til 16 millioner kroner. Så langt har det vist seg å være vanskelig.

Konsekvensene blir at 15 elever med fagene naturbruk og bygg og anlegg forsvinner. Sammen med dem reiser også lærerne og barna deres. Og folk mister arbeidet, som Edith Hauge. Hun har arbeidet på Foldsæ i 41 år. Torsdag fikk hun oppsigelsesbrevet.

– Dette er bare trist. Jeg er 61 år, så det er ikke så farlig for meg, men for grenda er det veldig sørgelig. Dette har vært hele livet mitt, sier hun sørgmodig.

Flytter fra bygda

Skolebussen til Steinerskolen

I dag er bussen fylt med skoleelever. Om en stund kan det kanskje bare være behov for en maxi-taxi i bygda.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

I den lokale Hauggrend Landhandel er det opphørssalg denne uka.
Butikken har lenge levd et turbulent liv, men i morgen, lørdag, er det kroken på døra. To ansatte må finne nytt arbeid.

Hvis Steinerskolen hadde hatt 40-50 elever med tilsvarende lærerstab, kunne den kanskje ha overlevd. Daglig leder og firebarns-mor, Mona Breivik, sier familien kommer til å flytte fra Hauggrend.

– Dette er så tragisk. Det må inn nye, friske penger for å redde landhandelen og bygda. Det får vi ikke tak i, så da blir det som det blir nå. Vi har prøvd veldig lenge, men nå må vi kaste inn håndkleet, sier Breivik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.