De viktigste endringene i Telemark

Her får du de viktigste resultatene fra valget i Telemark.

Hilde Alice Vågslid

Hilde Alice Vågslid fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører i Tokke.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Høyre har vokst seg dobbelt så stort i Telemark i forhold til valget for fire år siden. Partiet dobler representasjonen i fylkestinget. Da 46,6 prosent av stemmene var opptelt, fortalte prognosen at Høyre vil få 24 prosent av stemmene, mot 11,1 prosent for fire år siden.

Partiet ligger inn til å få ti representanter i fylkestinget, mot fem i dag. Fremskrittspartiet halveres nesten og ligger an til å miste fire av ni fylkestingsrepresentanter. Dermed er det fortsatt jevnt mellom blokkene.

Arbeiderpartiet er fortsatt klart største parti i fylket, og ligger an til å få 16 representanter på fylkestinget. Partiet går litt fram i forhold til valget for fire år siden.

Dersom det var stortingsvalg, viser prognosen at Høyre ville vinne ett mandat og Arbeiderpartiet miste ett.Mandatfordeling i et tenkt stortingsvalg: Ap 2 (-1), KrF 1, H 2 (+1), Frp 1.

Fyresdal: Bjørn Nome fra Senterpartiet har vært ordfører i fire år. Nå får Arbeiderpartiet et klart flertall. Tidligere rådmann Erik Skjervagen overtar trolig ordførerkjedet.

Tokke: Olaf Urbø fra Senterpartiet har innehatt ordførerkjedet i fire år i Tokke. Nå blir det skifte. Høyre støtter Arbeiderpartiet og får flertall i kommunen. Hilde Alice Vågslid fra Arbeiderpartiet blir trolig ny ordfører de neste fire årene.

Siljan: Arbeiderpartiet får en enorm oppslutning i kommunen (59,4 prosent av stemmene) Gunn Berit Rygg Holmelid fortsetter som ordfører i kommunen.

Bamble: Det ser ikke ut til å bli noe maktskifte i Bamble.FrP- som har ordføreren, Jon Pieter Flølo, går tilbake med 4,1 til 32,4. Høyre går frem med 6 prosentpoeng til 14. Venstre går litt tilbake til 3,4. Arbeiderpartiet går litt frem til 36,1 prosent.
Ellers er det små endringer i Bamble.

Bø: I Bø går Venstre kraftig frem, og alt tyder på at Olav Kasland blir ny ordfører. Venstre går frem med hele 22,2 prosentpoeng til 37 prosent. Samtidig går Arbeiderpartiet kraftig tilbake i Bø, og ender på 19,2.

Drangedal: Arbeiderpartiets Karianne Sydtveit Reiten blir ny ordfører i Drangedal. Ap går frem med 8,1 og ender på 48,3. SV går tilbake 4,7 til 4,2- men de to partiene får likevel flertall sammen. Høyre går også frem med 6,6 i Drangedal- og ender på 11,7.

Hjartdal: Historisk valg i Hjartdal etter at alle stemmene er talt opp. Arbeiderpartiet har fått 66 prosent av stemmene og får sin aller første valgte ordfører. Sven Tore Løkslid (27 år) overtar dermed ordførerstolen etter SPs Olav Tho som har sittet de to siste periodene. Senterpartiet fikk 19,5 prosent, KRF 14,5 prosent.

Kragerø: De borgerlige partiene har fortsatt flertall i Kragerø. Høyre går frem 8,5 til 30,2, FrP går tilbake 7,7 til 10,3. Venstre går tilbake 6 prosentpoeng til 5,3. Arbeiderpartiet går også frem i Kragerø, og ender på 34 prosent.

Kviteseid: I Kviteseid er det Venstre eller Høyre som kommer til å avgjøre om det er Arbeiderpartiets Heidi Åmot, eller Senterpartiets Torstein Tveito som blir ordfører de neste fire årene. Arbeiderpartiet går frem 5,8 til 34,3 prosent.
Senterpartiet går tilbake med 5,5 til 32,9.

Nissedal: I Nissedal går Senterpartiet og Arbeiderpartiet fram, mens Kristelig folkeparti går kraftig tilbake. Det betyr at det kan gå mot fire nye år med Anne-Nora Oma Dale fra Senterpartiet som ordfører.

Nome: Arbeiderpartiet går kraftig frem i Nome, og ender opp med 41 prosent av stemmene. Samtidig går Senterpartiet kraftig tilbake, og har fått 20,4 prosent. Likevel kan Senterpartiets ordfører Jan Thorsen fortsette som ordfører- hvis han får støtte av de borgerlige partiene.

Notodden: På Notodden havnet Senterpartiet på vippen. Verken samarbeidspartnerne Arbeiderpartiet og Solidaritetslista SOL- eller Høyre, Krf Venstre og FrP har klart å få flertall- så alt avhenger av hvem Senterpartiet ender med å samarbeide med. Høyre går frem med 9,1 til 18,3. Arbeiderpartiet går frem med 6,1 til 32,5. SOL går tilbake med 14,3 til 11,9.

Porsgrunn: By og nærmiljøpartiet gjør et brakvalg i Porsgrunn og får 9 bystyrerepresentanter. Høyre går også sterkt fram, mens Frp går kraftig tilbake. Det kan likevel fortsatt bli Arbeiderpartiordfører i Porsgrunn, som har flertall i bystyret sammen med Høyre og Krf, som de har samarbeidet med i forrige periode.

Sauherad: I Sauherad gå Arbeiderpartiet tilbake med 10,1 til 29,1. Ap har likevel flertall med Senterpartiet, Sv og Venstre. Høyre går frem med 5,3 til 14 prosent

Seljord: I Seljord fortsetter Høyre-ordfører Solveig Sundbø Abrahamsen. Høyre går frem 21,1 til 38. Krf går tilbake 2,8 til 12,1- men de to partiene får flertall sammen. Arbeiderpartiet går tilbake med 6,3 til 20,8.

Skien: Valgresultatene for Skien er klare, og Venstre ender opp på vippen. Arbeiderpartiet går tilbake 1,1 prosentpoeng, og endte opp med 37, 4 prosent av stemmene. Høyre går frem med 16,6 prosentpoeng til 26,7. Om det er Ap, SV og Senterpartiet- eller Høyre, FrP og KrF som kommer til makta i Skien- avhenger av hvem Venstre- med sine 5,1 prosent- ønsker å samarbeide med.

Tinn: I Tinn går Arbeiderpartiet kraftig tilbake. De mister 11,2 prosentpoeng- og ender opp med 38,2 prosent. APs samarbeidspartnere i Tinn- KrF går litt frem til 2,7. Høyre går frem med 14,6 til 27,5. FrP går litt tilbake til 8,5 og Senterpartiet går frem til 10,6. Det kan bety et maktskifte i Tinn.

Vinje: I Vinje er det meste åpent etter at stemmene er talt opp. Både sittende ordfører fra SV, Arne Vinje- og Senterpartiets Jon Rikard Kleven kan bli ordfører de neste fire årene. Arbeiderpartiet går litt tilbake til 25,5. Senterpartiet går frem med 1,9 til 21,1. Høyre går frem med 7,3 til 12,7.