Hopp til innhold

De mener saken er blåst opp

Elevene som ble hentet av politiet på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik hevder at de bare drev med guttestreker. Det er en påstand politiet ikke er enig i.

Elever ved Thor Heyerdahl vg skole
Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Politiets pågripelse av elever ved Thor Heyerdahl videregående skole (THVGS) i Larvik i går har vært det store samtaleemnet både på skolen og i sosiale medier. 18 elever ble pågrepet på skolen , og samtlige er siktet for narkotikamisbruk.

Det har også kommet fram at 17-åringene skal ha filmet utagerende fester der det ble brukt narkotika samt utøvd vold og skadeverk.

Hevder mye er arrangert

– Det dreier seg bare om guttestreker.

Det sier noen av de elevene som ble pågrepet i går til NRK. De mener at saken er blåst opp. De ønsker å være anonyme, men vil gjerne ha fram sin versjon.

– Mye er arrangert, volden det er snakk om er gjort i selvforsvar og bare en av oss er tatt i urintest.

Det er en versjon krimsjef Knut Vidar Vittersø ikke kjenner seg igjen i.

– Jeg har jobbet med slike saker i mange år, og det starter gjerne som guttestreker. Så utvikler det seg, og plutselig er man hektet på narkotika.

Vil stanse miljøet

Knut Vidar Vittersø

Guttene har selv dokumentert hva de har drevet med gjennom videoer vi har, sier krimsjef Knut Vidar Vittersø.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Vittersø sier at pågripelsene skyldes at politiet en tid har samlet informasjon om et ungdomsmiljø som ruser seg på hasj, GHB og andre ting, og som har en utagerende festing som ungdom etter politiets mening ikke bør holde på med.

– Vi ønsker å stanse dette miljøet, sørge for at det ikke utvikler seg og sørge for at de enkelte personene avslutter sitt forhold til rus.

– Nødvendig å pågripe på skolen

Politiet har fått kritikk av enkelte for at elevene ble pågrepet i skoletida. Blant annet mener Elevorganisasjonen i Vestfold at dette er å henge ut elever offentlig. Andre påpeker at det guttene er siktet for har skjedd på fritida, og at politiet derfor kunne ventet til etter skoletid.

Vittersø mener det var nødvendig å foreta pågripelsene på skolen.

– Der kunne vi finne alle på et sted, og dette ble avklart med skolen. Det var et poeng å pågripe alle på en gang, for ellers kan bevis lett forsvinne.

Vanligvis utsteder politiet bøter i slike tilfeller, men Vittersø sier at de kommer til å tilby de siktede påtaleunnlatelse med vilkår om urintest og oppfølging i en periode på 1–2 år. Dersom det ikke påvises spor av narkotika, går de fri av strafferegisteret. Får man bot, havner man i strafferegisteret for alltid.

Bekymret for russetida

Thor Heyerdahl videregående skole

Pågripelsene på THVGS i går skapte en del reaksjoner fra de andre elevene (personene på bildet har ingen ting med politiets pågripelser å gjøre).

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Det er en spesiell situasjon når politiet velger å hente ut elever hos oss, sier rektor Robert Rognli.

Han er først og fremst fornøyd med at politiet ser alvorlig på dette og slår hardt ned på det. Men han understreker at skolen og politiet har to forskjellige oppgaver i en slik sak.

– Det viktigste skolen skal gjøre nå er å sørge for mest mulig normal skolegang når guttene kommer tilbake til skolen. Det som har skjedd forsterker det at skolen har en viktig forebyggende rolle i forhold til rus og narkotika, og det skal vi fortsette med.

– De ungdommene det gjelder, sier at dette er en del av russetida. De er ikke russ før i 2018. Bekymrer det deg?

– Ja, det gjør det. Hvis denne hendelsen skal bli et bilde på hvordan russefeiringa skal bli i 2018, så blir jeg veldig bekymret.