De har laget 3000 babyer på 13 år

PORSGRUNN (NRK): Ufrivillige barnløse fra hele landet strømmer til Sykehuset Telemarks fertilitetsklinikk i Porsgrunn. Hver uke kommer det rundt 25 pasienter innom.

Hans Ivar Hanevik og Anette Bergh

Siden oppstarten i 2002 har fertilitetsklinikken i Porsgrunn bidratt til at mange barnløse par har fått den hjelpen de så gjerne ønsker seg.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

Laboratorieansvarlig Annette Bergh viser frem selve hjertet i klinikken. Sammen med 13 andre hjelper hun par som sliter med å få barn. Nå i 2015 rundet de over 3000 babyer som har kommet til verden.

– Det er her vi befrukter kvinnens egg med mannens sædceller, og skaper embryo eller befruktede egg, som vi setter tilbake i kvinnen.

Sommeren 2002 satt doktor Jarl Kahn i hagen en hel helg, og tegnet hvordan han ville ha klinikken ved sykehuset i Porsgrunn. Tre måneder senere åpnet de. Det første prøverørsbarnet fra klinikken i Porsgrunn ble født sommeren 2003. Kahn er en nestor innen prøverørsbehandling i Norge, og var med på starten i Trondheim i 1983. I 2002 gikk ferden til Porsgrunn, der de fikk et par rom i underetasjen på sykehuset.

– 3000 barn er et høyt tall, og høyere skal det bli. Nå har vi tatt mål av oss om å lage 1000 barn hvert tredje år. Det er en behandling vi er glade for å kunne tilby, som en del av helsetilbudet her ved sykehuset, sier avdelingsleder Hans Ivar Hanevik.

Jarl Kahn

Sommeren 2002 fikk doktor Jarl Kahn ideen om klinikken i Porsgrunn. En idé som har blitt en suksess.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Hjelper 70 prosent av pasientene

Laboratorieansvarlig Annette Bergh viser oss frysemaskinen, som sørger for at embryoet til pasientene fryses ned.

– Det varierer jo litt hvor mange som er innom oss i løpet av en dag, men vi har rundt 25 pasienter i uken, sier hun.

Hvor mange prosent av dem som er innom klarer dere å hjelpe?

– 70 prosent av dem som kommer hit til oss får barn innen tre år, sier avdelingsleder Hans Ivar Hanevik.