«It's-a me, Mario!»

Etter 28 år som Super Mario ser Charles Martinet på livet som et TV-spill.

Super Mario

KJENT STEMME: Super Mario er kanskje verdens mest kjente spillfigur.

Foto: Kim Kyung-hoon / Reuters

«WOHOO!»

«JIPPII!»

«WAH!!»

De kjente lydene kommer både fra mobiltelefonen og munnen til Charles Martinet mens han spiller Super Mario Run, mobilversjonen av verdens kanskje mest kjente dataspill.

62-åringen ble oppdaget på en audition i 1990, der han fikk beskjed om å være en italiensk rørlegger fra Brooklyn. «Finn på en stemme, snakk, og når du ikke kommer på mer å si er vi ferdige», var ifølge ham selv beskjeden han fikk.

Det endte med at Martinet ramset opp italienske matvarer, og snakket i en halvtime før videobåndet til fotografen var fullt. Han fikk jobben, og dukket første gang opp som stemmen til Mario i det litt obskure spillet «Mario Teaches Typing». Mange hørte stemmen hans for første gang i Super Mario 64, og siden har Martinet vært Marios stemme i alle spillene der Mario snakker.

Charles Martinet - stemmen til Super Mario

SPILLMESSE: Jan Olav Hegvik fra Retrospillmessen tar bilde av at Charles Martinet spiller Super Mario Run.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Ikke bare Mario

Etter 28 år som stemmen til Mario er Martinet for første gang i Norge, som ett av trekkplastrene til Retrospillmessen i Sandefjord. Selv om han er mest kjent som stemmen til Mario, er han også stemmen til de fleste andre karakterene i Mario-universet: Luigi, Wario, Waluigi, Baby Mario og flere andre.

I virkeligheten er Martinet vennlig og sprudlende, og han virker ikke lei av å si «Its-a me, Mario!» og delta på selfies med Mario-tilhengere.

– Jeg har hatt 28 fantastiske år. Det beste er at jeg får reise rundt i verden, sier 62-åringen.

Han forteller at Marios stemme ikke har endret seg mye på 28 år.

– Det eneste er at jeg snakker litt lysere som Mario nå enn i starten. Det har vi gjort for å få mer energi i stemmen.

Martinet jobber fortsatt hos Nintendo, og skal være Marios stemme i framtidige spill. Etter 28 år i spillverdenen ser han på livet som et slags TV-spill.

– Du våkner om morgenen, bestemmer hvilken karakter du skal være, og så møter du på utfordringer i løpet av dagen. Så finner du små skatter mens du holder på, sier Martinet.

Budskapet? Du er din egen TV-spillhelt.

Charles Martinet - stemmen til Super Mario

I RADIOSTUDIO: Charles Martinet har stemmen til blant andre Mario, Luigi, Wario og Waluigi.

Foto: Henrik Bøe / NRK