Kommune bygger tremillioners-tårn for å finne Seljordsormen

Seljord kommune er ikke som andre kommuner. De har en sjøorm i vannet - og i høst bruker de 3 millioner kroner på et 17 meter høyt tretårn. Rett og slett for å få flere mennesker til å stoppe i bygda.

Sjøormtårnet ved Seljordsvatnet

Fra toppen av det 17 meter høye tårnet ved Seljordsvatnet kan det hende at du kan få øye på sjøormen.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Som et samarbeidsprosjekt til drøyt 3 millioner kroner, blir det 17 meter høye trappetårnet bygget i våtmarka ved Bjørgeøyene - som et multifunksjonelt kunstverk.

Den ene veien kan du speide etter sjøormen. Den andre veien beitende vadefugler.

Sjøormtårnet sett fra sjøsiden

Tårnet sett fra vannet.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

I et flomhøyt Seljordsvann ligger kikketårnet langt ute i sjøormriket. Uten vadebukser er adkomsten foreløpig bare med båt.

Les: Sjøormen i Seljord er farlig

Les: Ordfører frykter sjøorm-invasjon

Les: Sjøormfamilie i Seljord?

Høy vannstand

– Det skal jo ikke være sånn. Nå er det helt unormale tilstander etter all nedbøren, og dermed ekstra høy vannstand i Seljordsvatnet. Til vanlig skal du kunne gå tørrskodd, eller trille på den buktende gangveien ut til tårnet. Så får vi heller stenge tårnet noen uker om høsten dersom det blir høy vannstand i Seljordsvatnet.

Næringssjef Harriet Slaaen i Seljord kommune lar seg ikke knekke av litt flomvann. Sjøormtårnet skal åpnes av kommunalministeren i oktober.

Speider etter sjøormen

Utsikten fra sjøormtårnet ved Seljordsvatnet

Utsiktener storslagen.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Tross våte arbeidsforhold, er entreprenøren fornøyd med jobben. Et trappetårn som skal framkalle drømmer.

Og snekkerne innrømmer at de speider litt utover vannet mens de jobber seg oppover:

– Det har nok blitt til at vi kikker litt ekstra, for plutselig en dag så er sjøormen der, sier daglig leder i Skorve Entreprenør, Per Ivar Magnushommen. Han er stolt over jobben som firmaet er med på.

Snekkerne holder på i tårnet

Byggingen av tårnet er snart ferdig.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Sjøormtårnet er et spleiselag mellom flere offentlige aktører – deriblant kommunen, fylkeskommunen, Kommunaldepartementet og næringslivet i Seljord, men også landskapsarkitekt Tone Telnes og Rintala Egertsson Arkitekter, som har tegnet tårnet.

Sentrumsfornyelse

Det nye sjøormtårnet er siste del av arbeidet med å fornye Seljord sentrum gjennom prosjektet Seljord & Sogene.

Her er nye steinmurer, kikkeskap og annen kunst, nyskilta turveier - alt for å få flere turister til å stoppe i bygda. Ordføreren er stolt over den kommunale satsinga.

Ordfører Solveig Sundbø Abrahamsen i Seljord

Ordfører Solveig Sundbø Abrahamsen.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

– Det er så moro å være ute og representere Seljord, og da er det ofte sjøormen de snakker om. Et sånt tårn er kanskje litt galskap, men vi må tørre å være litt annerledes i Seljord dersom vi skal få folk til å stoppe i bygda, sier ordfører Solveig Sundbø Abrahamsen.

Har selv sett den

I århundrer har seljordingene speidet etter sjøormen. Ordfører Sundbø Abrahamsen innrømmer at drømmen om å se - er den beste turistreklamen i verden:

– Jeg har selv sett det som må ha vært sjøormen. Det var en varm sommerdag for fire år siden. Det var blikkstille på vannet, og plutselig kom det noen bølger. Noe som beveget seg i veldig stor fart. Fenomenet varte i 20-30 sekunder. Det var en vanvittig opplevelse som jeg gjerne vil dele med andre.

– Verdt turen i seg selv

Næringssjef Harriet Slaaen i Seljord

Næringssjef Harriet Slaaen.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Både ordfører og næringssjef er enige om at det er en mystikk i vannet. Og at mytene er nok drivkraft til å klatre til topps når tårnet står ferdig:

– Så langt er det ingen som har fått tatt noen gode bilder av sjøormen. Jeg håper ingen får filmet den heller, for jeg vil gjerne ha med mytene videre. Men sjøormen har vært sett siden 1750 – så den er jo noe vi tror på!

Sier næringssjef Harriet Slaaen og legger til:

– Skulle du ikke se sjøormen, så er utsikten fra toppen av tretårnet så fantastisk at det er vel verdt turen i seg selv.