Hopp til innhold

Bruker du disse som brødposer?

Mattilsynet mener vi bør tenke over hvordan vi oppbevarer mat og drikke. Ved feil bruk kan man få i seg uønskede kjemikalier.

Plastposer

Ifølge Mattilsynet bør du unngå å fryse ned brød i bæreposer (Illustrasjonsfoto).

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Mange av oss kjøper inn brød, og fryser ned disse. Da er rådet fra Mattilsynet klart.

– Bæreposer skal absolutt ikke komme i kontakt med mat. De er beregnet på å bære innpakket mat hjem fra butikken. De er ofte laget av resirkulert plast som kan inneholde hva som helst av uheldige stoffer, sier Sidsel Sæbøe, seniorinspektør i Mattilsynet.

– Bæreposer er absolutt ikke matemballasje, påpeker hun.

Isboks er for iskrem

Hennig-Olsen Is

Isboksen er først og fremst beregnet til is (Illustrasjonsfoto).

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Heller ikke det å bruke isboks til oppbevaring av mat er å anbefale.

– Isboksene de er beregnet som engangsemballasje til iskrem. Iskrem er kaldt og relativt fett. Produsenten har jo sjekket at det er egnet til deres produkt. Ut over det er det ingen garanti for hva det kan avgi til andre produkter. forklarer Sæbøe.

– Det man skal tenke på er at i og med at det er engangsemballasje, så er det kanskje ikke beregnet for oppvaskmaskin. Alle plastmaterialer blir jo nedbrutt etter hvert, og når de blir eldre vil de kunne avgi mere stoffer til maten, legger hun til.

Det verste jeg har sett er en drikkekopp til barn som kun var egnet til kontakt med vann i én time.

Sidsel Sæbø

Les også:

Se etter merking

Plastmaterialer som ikke er spesielt laget for kontakt med næringsmidler kan utskille og overføre helseskadelige stoffer til mat og drikke. Noe materiale kan reagere i kontakt med varme, andre kan skille ut stoffer i kontakt med bestemte typer næringsinnhold. Mattilsynet sier det sikreste er å bruke emballasje som er merket til matbruk.

– Så drikkeflaske kontra en tom brusflaske?

– Drikkeflaske. Det følger gjerne med merking. Det er det ikke alle som ser på, sier Sæbøe.

Hun kommer med følgende eksempel.

– Det verste jeg har sett er en drikkekopp til barn som kun var egnet til kontakt med vann i én time. Det vil si uegnet til juice, uegnet til melk og uegnet til å sette i kjøleskapet med vann. Det er lurt å lese merkingen, forteller Sæbøe.

Glass- og gaffelsymbolet

Med dette merket på plastemballasjen skal du være trygg på at du ikke får i deg farlige kjemikalier.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Står det bare det, så er det beregnet til bruk for mat. Mange ganger kan det være presisert nærmere. Da kan det for eksempel stå at den tåler oppvaskmaskin eller mikrobølgeovn.

Les også:

Sjekker kjøkkenredskaper

I disse dager har Mattilsynet fokus på matemballasje og matmaterialer. Prosjektet gjelder hele Norden, og man sjekker at merkingen på det som selges er i tråd med samsvarserklæringen.

I tillegg sjekker de sorte kjøkkenredskaper.

– Det viser seg, ut ifra funn som er gjort før, at det er de sorte røreredskapene som avgir stoffer til maten. Et godt tips er å sørge for at ikke røreredskapet står og koker oppi maten. Og er de sorte kjøkkenredskapene dine eldre enn fra 2011, så burde du kanskje bytte dem ut, avslutter Sæbøe.