Bruker angrepille hver uke

Apoteker er bekymret over høyt forbruk av angrepiller.

Angrepille
Foto: Synne Haugbråten Rustad / NRK

Salget av såkalte angrepiller øker jevnt over hele landet.

Noen steder i Telemark utmerker seg. Det selges for eksempel dobbelt så mange angrepiller i Bø som i Porsgrunn når man tar høyde for innbyggertallet.

Bekymret

Egil Haatveit
Foto: Stine Hansen / NRK

- Det er noen som kommer nesten en gang i uka, dessverre. Det er ikke anbefalt å bruke det mer enn en gang per måned, sier Egil Haatveit, apoteker i Bø.

Haatveit er bekymret. Hittil i år har han solgt 125 pakker med angrepiller Det er dobbelt så mange som i Porsgrunn, om man tar høyde for folketallet i de to kommunene. Studentmassen i Bø kan være en medvirkende årsak, men ofte er det langt yngre jenter som tar pillene.

Les også: - Bytter sex mot røyk og øl

Angrende sex-syndere

- Lett tilgjengelig

NRK møter de to nittenåringene Cathrine Juve og Tove Lundeberg i sentrum av Bø. De to er godt kjent med det store forbruket.

Cathrine Juve og Tove Lundeberg
Foto: Stine Hansen / NRK

- Det er ingen overraskelse når man tenker på hvordan kulturen i Bø blant ungdom er, men det er jo fælt at de skal bruke det som prevensjonsmiddel.

De tror et av problemene er at det er for lett tilgjengelig for unge.

- Det er altfor lett å få tak i. Man trenger jo ikke å gå til legen. Jeg tror foreldrene må ta i et tak for at de unge skal forandre holdninger, sier Cathrine.

- Bruk heller kondomer

Haatveit forteller at selv om overdreven bruk av angrepiller ikke er direkte farlig, er det heller ikke gunstig for kroppen.

- Det kan innvirke på hormonbalansen i kroppen, sier han.

Pillene er ment som en nødløsning for å hindre uønsket graviditet etter ubeskyttet sex. Det ser ikke ut til å hjelpe at det står "kriseprevensjon" med blokkbokstaver på pakningene.

Apoteker Haatveit skulle gjerne sett at pillene ble byttet ut med kondomer, som i tillegg til graviditet beskytter mot kjønnssykdommer.

Se video: - Angrepillesalget øker