– Urovekkende økning i bruk av angrepiller i Bø

Bruken av angrepillen øker i Bø. Apoteker er bekymret for utviklingen og etterlyser tiltak.

Angrepillen

Apoteker Lise-Lotte Stange Mathiesen bekymrer seg for økningen i bruk av angrepiller. Illustrasjonsfoto.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

– Det er en urovekkende økning i bruk av angrepiller blant unge kvinner i Bø, sier apoteker Lise-Lotte Stange Mathiesen.

Angrepillen blir solgt reseptfritt i Norge. Totalt i 2009 ble det solgt 166.300 pakninger nødprevensjon, som er en økning på fire prosent fra 2008 til 2009. Dette viser tall for grossistbasert legemiddelstatistikk.

De fleste angrepiller kjøpes på apotek, og bare fem prosent av alle pakninger med nødprevensjon ble solgt i dagligvareutsalg.

I Telemark er det solgt 652 pakker angrepiller hittil i år. 77 av dem er solgt i Bø i Telemark.

– Brukes som prevensjon

Hege Eldrup Rise og Mailinn Ngyen er 21 år og går på Høgskolen i Bø. De kjenner flere som har brukt angrepiller, og tror at mange unge ikke tar prevensjon på alvor.

– Kanskje mange bruker angrepillen som et prevensjonsmiddel og at jenter er redde for å legge på seg ved bruk av p-piller,undrer de.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mailinn Ngyen og Hege Eldrup Rise.

Mailinn Ngyen og Hege Eldrup Rise tror at bruken av angrepillen ofte skjer etter en fuktig og impulsiv kveld på kroa.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Skremmende tall

Apoteker ved det eneste apoteket i Bø, Lise-Lotte Stange Mathiesen bekymrer seg for det høye salget av angrepillen.

– Det vil si at vi selger rundt èn angrepille hver dag. Det er skremmende tall syns jeg. Og tallet øker. Det er mye, spesielt hvis vi tenker på at det ofte er i helgene og på mandager som vi selger angrepillene, sier hun.

Hun syns det er skremmende fordi det viser litt om hvordan ungdommene tenker.

– De tar litt for lett på det og tenker ikke på konsekvensene. Det er urovekkende at det ofte er de samme som kommer igjen, de tar ikke tak i det, sier hun til NRK.no.

Bekymret for at det er en trend

Ifølge apoteket er det unge kvinner i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene som kjøper angrepiller.

Det er hittil ikke vist at det er skadelig å bruke denne pillen, men Stange-Mathiesen frykter likevel at den lettvinte løsningen blir en trend.

– Dette er et lite samfunn, og hvis en først begynner med noe så sprer det seg veldig fort. Det gjelder i alle samfunn, men spesielt på et lite sted. Hvis det blir en trend der en ikke bruker prevensjon så er det en skummel utvikling. Det ser ut som om bruk av angrepiller er en trend, sier Stange-Mathiesen.

Etterlyser tiltak

Helsesøstrene i Bø vil ikke kommentere saken, men sier at elevene får informasjon klassevis på skolen, og at de har mulighet til å oppsøke helsesøster på skolen eller på helsestasjon med spørsmål om prevensjon.

Apotekeren etterlyser tiltak for å bedre ungdommenes kunnskap om prevensjon.

– Ungdommene trenger informasjon om nødprevensjon og prevensjon. Det bør gjøres noe for å sette i gang tiltak for det, sier Stange-Mathiesen.