Britiske soldater lærer å gå på ski i Telemark

RJUKAN (NRK): Britiske reservesoldater vil lære å gå på ski i Norge. I disse dager får mange av dem sitt første møte med norsk snø og gamle treski i Rauland.

Se de britiske soldatenes skiferdigheter

Aldri før har så mange britiske soldater deltatt på den årlige treningsleieren i den norske fjellheimen.

Soldater i den britiske reservestyrken er gjerne ikke aktive soldater, men blir kalt inn til noen øvelsesdager hvert år. Royal Air Force har lang tradisjon for å komme til Norge for å trene soldatene sine på å klare seg i vinterfjellet.

Rekordmange soldater

Edmund Hanssen

Instruktør Edmund Hanssen lærer soldatene om sikkerhet til fjells.

Foto: Vibeke Ravndal / NRK

I år er det 46. gang britiske soldater kommer for å få vintertrening i den norske fjellheimen. De siste årene har de hatt base på Rjukan fjellstue og fått opplæring av offiserer fra Norsk reserveoffiserers forbund, avdeling Vestfold.

Dette året har britene spurt om å få sende omkring 100 soldater til treningen. Det har aldri før vært så mange, og de blir derfor delt i to puljer som er på plass i en uke hver.

– Dette er en gruppe som kommer til Norge for å få litt vintererfaring. De trenger å forstå hvorfor vi har sikkerhetsregler for snøras og hvordan vi skal forflytte oss i terrenget på en sikker og god måte, sier instruktør Edmund Hanssen.

Les også:

Mange «knall og fall»

Hanssen er en av instruktørene med bakgrunn fra både forsvaret og politiet. Han setter gjerne av litt tid for å lære bort skigåing til lærevillige briter.

I løpet av den første tida opplæringa pågikk, ble det mange knall og fall for soldatene. Hanssen sier det likevel går fort for mange å få kontroll på skiene.

– Dette er jo den første halvtimen som de går på ski. Det er det samme som om du skulle lære deg å sykle. Det ville ta litt tid før du turte å slippe deg av gårde, presiserer han.

Soldater på ski

Britiske soldater bruker fjellet i Norge for å lære seg å gå på ski og klare seg i snøen. Det har Royal Air Force gjort i 46 år.

Foto: Lorentz Berg / NRK