Anders Behring Breivik er tilbake i Skien

Anders Behring Breivik er flyttet fra Ila fengsel til avdelingen for særskilt sikkerhetsnivå ved fengselet i Skien. Han ønsker å få studere statsvitenskap i fengselet.

Brevik skal flyttes til Skien fengsel

Breivik har tidligere klaget over soneforholdene på Ila. Nå er han tilbake i Skien.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Breivik kom til fengselet i Skien i går.

Det opplyser forsvarer Vibeke Hein Bæra tirsdag ettermiddag. Hun skal ha et møte med sin klient i dag. Overflyttingen var en etterlengtet beslutning for Brevik selv.

– Det er ingen hemmelighet at Behring Breivik lenge har ønsket seg til Skien fengsel, sier Hein Bæra.

Breivik har i en kort periode også tidligere sittet i fengselet i Skien, og det er ikke kjent hvor lenge han blir sittende i Skien denne gangen. Han vil etter hvert bli overført tilbake til Ila.

Les også:

Fungerende fengselsleder i Skien Karl Hillesland sier at det er vanlig at fanger flyttes mellom fengslene, og at det gjøres på grunn av sikkerheten.

Har søkt flere ganger

Det var i starten av august at NRK.no meldte at Breivik skulle flyttes til Skien igjen.

– Han har selv søkt om å få flytte flere ganger. Men det er ikke derfor han nå blir flyttet, sa assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Jan Erik Sandlie da.

Les også:

Vil studere i fengselet

Anders Behring Breivik har ytret ønske om å få ta studier i fengselet. Bæra sier at det er noe man generelt oppfordrer til i fengselsvesenet.

– Det er jo slik i det norske samfunnet at vi har tro på soningens rehabiliterende makt, at man skal tilbake i samfunnet. Det gjelder alle innsatte. Vi har mange klienter som sitter rundt i fengsler og som får et studietilbud. Det store spørsmålet er jo om dette også skal gjelde Breivik, sier advokat Hein Bæra.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Vibeke Hein Bæra

Breiviks advokat Vibeke Hein Bæra sier at hennes klient ønsker å få studere statsvitenskap. I morgen blir det avgjort om Skien fengsel godkjenner Breviks planer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Trenger skolebøker

Breivik vil studere statsvitenskap, og har meldt seg opp til enkelte fag innen det som skal være hans hovedinteresse.

– Han er ferdig med videregående skole, og da er det høyere utdanning som er det neste skrittet for han som for alle andre, sier Hein Bæra.

Men for at studiene skal kunne gjennomføres, må det tilrettelegges fra fengselets side.

– Hvis studietilbudet og skal gjelde ham, så må dette følges opp og tilrettelegges nødvendigvis. Man kan ikke ha studier uten bøker eksempelvis.

Avgjøres i morgen

Ila fengsel har tidligere avslått Breviks ønske tidligere. Nå venter man på svaret fra Skien fengsel.

– Vi må avvente hva som skjer her i morgen. Det skal være et møte mellom undervisningsinspektøren og Breivik i morgen tidlig klokka 9, og vi vil avvente avgjørelsen i dette møtet, avslutter Hein Bæra.