Brannvesenet advarer: – Ikke fyr med juletre i peisen

Har du tenkt til å hive juletreet i peisen? Det kan bli et fyrverkeri av en brann, sier brannvesenet.

Jan Espeseth

ADVARER: Feiermester Jan Espeseth i det interkommunale brannvesen advarer på det sterkeste å fyre med juletre i peisen.

Foto: Linn Udnes / NRK

– Det er en veldig dårlig idé å fyre med juletre i peisen, sier feiermester Jan Espeseth i interkommunale brannvesen.

Tiden for å fjerne juletreet hjemme i stua har for mange av oss kommet. Enten er juletreet kastet ut av boligen din allerede, eller så er det kanskje på vei ut.

Når du skal kvitte deg med juletreet, tenk godt over hvor du kaster det, for å la det bli til røyk som siver ut over takene er ingen god idé, forteller feiermesteren.

– Et juletre har mye barnåler og treet er veldig ferskt. Barnålene skaper en eksplosivitet på brann og er vanskelig å kontrollere, sier Espeseth til NRK.

Feiermesteren forteller at både brannen og røyken siver ut. Brannvesenet vil da ikke få kontrollert brannen i ildstedet.

Fyrverkeri av en brann

Han omtaler det som et fyrverkeri av en brann om man velger å fyre med juletre i peisen. Han advarer mot dette på det sterkeste.

– Hvis du har noe løssot som er brennbart oppe i pipa kan du også få sotbrann ut av det. Den største faren er at det er veldig vanskelig å få kontroll over brannen. Jeg velger å kalle det fyrverkeri av en brann. Det er absolutt ikke bra, sier Espeseth.

– Er det barnålene som gjør dette så brannfarlig?

– Ja, barnålene brenner med en høy hastighet og er veldig eksplosivt når den brenner. Selve stammen utvikler giftig røyk.

Færre brenner juletre i peisen

Feiermesteren kan fortelle at dette var et større problem tidligere enn det er i dag.

– Det var mange som gjorde dette før, men i dag er det færre. Vi har flere mottaksplasser nå hvor man kan levere juletreet, sier han.

Espeseth har en klar beskjed til hvordan alle husstander skal kvitte seg med juletreet.

– Når man skal kvitte seg med juletreet skal man ta det med til en avfallsplass. Juletre er ikke egnet til å fyre med i det hele tatt, understreker han til NRK.