Brannvesenet frykter reprise

Husker du natt til 12. august i fjor? Det gjør brannvesenet, og ber deg huske å trekke ut støpsler i kveld.

Lyn over Tønsberg sentrum 12. august 2014

Dette bildet ble tatt i Tønsberg sentrum natt til 12. august 2014. Nå advarer brannvesenet mot uværet som er meldt natt til 5. august.

Foto: Peder Gjersøe

Du husker det kanskje, at det var et voldsomt uvær over Østlandet natt til 12. august i fjor?

Vestfold Interkommunale Brannvesen husker i hvert fall. Det var en natt med veldig mange utrykninger.

Det var automatiske brannalarmer, meldinger om røyklukt fra stikkontakter og mye vann i kjellere. For i tillegg til det kraftige tordenværet, kom det ekstreme mengder regn på kort tid. På målestasjonen ved Melsom i Stokke ble det målt 70,3 mm regn på sju timer.

Bedre føre var

Med tanke på OBS-varselet Meteorologisk institutt sendte ut i går, advarer de på sin facebook-side: «Ved fare for lynnedslag er løsningen med å ta ut støpslet til elektrisk utstyr enn sikker vinner. Du bør i alle fall ta ut følsomt utstyr som tv og pc, men alt elektrisk utstyr kan ta skade av overspenning og forårsake brann. Heldigvis skjer det ikke så ofte.»

Meteorologisk institutts OBS-varsel gjelder Agder-fylkene, Telemark, Buskerud, Vestfold og Oppland.

Arnt E. Folvik

Arnt E. Folvik i Vestfold Interkommunale Brannvesen mener det er på sin plass med en liten påminnelse om at lynnedslag kan føre til brann.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Det er greit å være føre var. Jeg skrev en påminnelse i etterkant av tordenværet i fjor, og tenkte jeg skulle være i forkant i år, sier Arnt Folvik i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB).

Han legger til legger til at det er enkelt å ta noen grep for å unngå at elektronisk utstyr blir ødelagt, eller at det i verste fall begynner å brenne i huset.

Laster Twitter-innhold

Modigere i tordenvær

Brannskadestatistikken til Finans Norge skiller mellom varme og kalde branner. En varm brann betyr at det har vært åpen flamme, om det så bare er en stikkontakt som har blitt svidd. En kald brann betyr at teknisk utstyr er blitt ødelagt.

Folvik forteller at det i 2014 var 468 branner, både kalde og varme, som medførte forsikringsutbetaling i Vestfold, det er 111 flere enn året før. 128 av disse skyldtes brann hvor det har vært løs ild, på grunn av lynnedslag. Faktisk står lynrelaterte branner for 92 % av økningen i antall branner i 2014.

Ifølge Finans Norges brannskadestatistikk ble det i 1985 utbetalt 2761 forsikringsoppgjør i Norge på grunn av lynnedslag. I 2014 var det tallet økt til 9597.

Folvik mener det kan være to årsaker til dette:

– Vi har mer elektronisk utstyr som er fintfølende, tv og datautstyr, mottagere og selve apparatene, som gjør at skadene blir mer omfattende når det først slår ned. I tillegg er vi blitt slappere, eller kanskje modigere. Vi trekker ikke automatisk ut kontakten så fort vi hører det buldrer i horisonten, slik det var vanlig før, mener Folvik.