Nå kommer brannteppet for elbiler

Men du må punge ut med 15 000 kroner for å få den.

Brannteppe for el-biler

LOKK: Duken skal fungere som et lokk når bilen brenner.

Foto: Bridgehill Innovation

Elbil-branner er vanskeligere å slukke en vanlige bilbranner, og løsningen har ofte blitt å la bilene brenne.

Hvis det brenner i litiumbatteriet hjelper ikke å pøse på med vann.

Men Gründerselskapet Bridgehill Innovation i Larvik har nå utviklet en brannduk av kvarts som isolerer og slukker elbil-branner. Duken tåler, ifølge selskapet, langt høyere temperaturer enn normale brannduker.

Brubakken

UTVIKLET: Frank Daniel Brubakken, fra Bridgehill Innovation har utviklet duken og håper den primært skal hjelpe brannvesenet med slukking.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Duken legges over hele bilen for å ta bort spredningsfaren. I fase to tar man duken av bilen, men da brenner det fortsatt i batteriet. Deretter legges en duk under bilen som må fylles med vann og når vannivået er over batterinivået, er det nok motenergi til å kjøle ned batteriet. Det er den eneste måten å slukke det på, sier Frank Daniel Brubakken, fra Bridgehill Innovation.

Brannduken vil bli tilgjengelig både for privatpersoner og brannvesen og koster ca. 15 000 kroner når den kommer i salg.

Elbilbrann slukkes

Har gjort tester

Larvik brannvesen har testet brannduken og mener det er et godt produkt.

– Erfaringen vår er at effekten er veldig god. Dette er et produkt vi tror på, sier stedfortredende brannsjef Jan-Olav Vagle.

Dukene er basert på materiale som Nasa bruker, og tåler mer enn 1000 grader varme.

Firmaet produserer duker både for å slukke bilbrann og for å hindre at husbranner sprer seg.

– Det vil være naturlig å ha i både parkeringshus og i alle utrykningsbiler i tillegg være strategisk plassert andre steder, sier Vagle.