Hopp til innhold

Branninspektør anbefaler ledlys

Hver fjerde boligbrann starter med bruk av åpen ild. Her er fire råd til hvordan du kan unngå dette hjemme.

Nærbilde av et lyst ledlys.

LEDLYS: Levende lys skaper stemning i en mørk årstid, men er også en kilde til brann. Derfor anbefaler branninspektøren å heller bruke ledlys til å lyse opp.

Foto: Jan Henrik Aubert / NRK

Høst og vinter bruker mange stearinlys for å skape stemning om kvelden, men dessverre går det av og til galt.

Omtrent hver fjerde brann starter med bruk av åpen ild, ifølge sikkerhverdag.no.

Brannvesenet slukker en mindre brann.

GLEMTE LYSET: Et gjenglemt kubbelys førte til en mindre brann i resepsjonen på et overnattingssted i Vestfold i september.

Foto: Vestfold Interkommunale brannvesen

Brann startet av kubbelys ved vegg

TOK FYR: Kubbelyset sto på en trekasse som tok fyr og brannvesenet ble varslet av en automatisk brannalarm.

Foto: Vestfold Interkommunale brannvesen
Den største feilen vi gjør er å gå fra et rom med levende lys.

– Flere branner har startet ved at folk har glemt å slukke lyset når de går ut av rommet. I tillegg er det også flere som sovner fra det, forklarer branninspektør Øyvind Bang i Vestfold interkommunale brannvesen.

Han anbefaler ledlys for å redusere brannfaren.

– Vil du være helt sikker på å unngå brann, anbefaler vi å bruke ledlys. Nå får du mange fine som likner levende lys, og gir god stemning, sier Bang.

Råd ved bruk av levende lys

I 2016 var det 85 bygningsbranner i de fem kommunene som dekkes av Vestfold interkommunale brannvesen. 15 av disse var relatert til bruk av levende lys.

Også i 2017 har stearinlys vært årsaken til flere branner, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppfordrer til forsiktighet ved bruk av levende lys.

Via nettstedet sikkerhverdag.no gir DSB følgende råd:

1. Styr unna brannfarlig pynt

Levende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Mose, drivved, kvister, kongler, hyssing og andre tørre naturmaterialer tar fort fyr og brenner godt. Lag derfor aldri dekorasjoner der slike materialer settes i nærheten av levende lys.

2. Velg brannsikkert underlag

Sørg for at stearinlys står støtt og på materialer som ikke kan ta fyr. Brannsikre materialer kan for eksempel være metall, porselen, sand eller stein. Sett aldri tente lys direkte på duken, på treplater eller annet som kan begynne å brenne.

3. Hold avstand

Hvis du skal tenne flere lys, sørg for at de ikke står for tett. Lys som plasseres nær hverandre kan smelte og ta fyr. Dette gjelder også telys. Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys også må ha god lufting. Ellers kan stearinen bli for varm og ta fyr.

4. Ikke gå fra levende lys

Lys kan brenne ned fortere enn du tror på grunn av trekk eller feil med lyset. En brann kommer fort ut av kontroll. Sørg derfor for å være til stede i rom der det er tente lys, slik at du oppdager et eventuelt branntilløp tidlig. Den som tenner lyset bør ha ansvar for å slukke det.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark