Hopp til innhold

Snøklump kan ha startet brann i Kragerø

Det brant i en tank med blekemiddel i Kragerø mandag kveld. – Vi må lage noen tiltak så det aldri skjer igjen, sier fabrikkeieren.

Brann i Kragerø

TAR INGEN SJANSER: Politiet har sperret av veien på stedet.

Foto: Theo Aasland Valen

Det ligger flere bolighus i nærheten, men ingen personer ble skadd da det tok fyr hos Vafos Pulp.

Bedriften som eier tanken driver med foredling av trematerialer, og holder til på Vadfoss utenfor Kragerø.

– Brannvesenet har slukket brannen, men jobber fortsatt på stedet, sier operasjonsleder Anne Meyer i Sørøst politidistrikt til NRK tirsdag morgen.

Meyer sier det ikke var fare for spredning av brannen, men at det kunne vært fare for liv om ikke brannvesenet hadde fått kontroll på den.

– Skyldes trolig en snøklump

Trolig skyldes brannen en snøklump som havnet i en container. Fabrikkeier Roar Paulsen priser seg lykkelig over at brannen ikke krevde menneskeliv, eller gjorde større skade.

Han erkjenner at utfallet kunne blitt katastrofalt dersom de ansatte ikke hadde handlet så raskt som de gjorde. Han ønsker også å rette en stor takk til brannmannskapene.

– Vi har mest sannsynlig fått en varmereaksjon i kjemikaliet, og når den reagerer utvikler den gass som er veldig skadelig å puste inn, den setter seg på lungeveggene, forklarer Paulsen.

Ifølge Paulsen er kjemikaliet de bruker et blekemiddel som i utgangspunktet skal være ufarlig.

– I utgangspunktet bruker vi ikke noen farlige kjemikalier. Det er jo lett å si i den situasjonen vi er i nå, men i utgangspunktet er dette en helt harmløs kjemikalie. Så sant den ikke får kontakt med vann.

Skal skjerpe rutinene

I februar 2019 var fabrikken utsatt for nok en brann. Den gangen satte det produksjonen ut av spill, og det tok et år før fabrikken hadde normal produksjon.

Denne gangen ser det ut til å ha gått bedre. Paulsen tror de vil kunne jobbe som vanlig på tirsdag.

Til bekymrede naboer i området rundt ønsker Paulsen å forsikre dem om at de vil gjennomgå rutinene etter brannen.

– Det gassutslippet vi har hatt nå er en kjemisk reaksjon som vi må se veldig nøye på, og må lage noen tiltak så det aldri skjer igjen. Dette er en beklagelig hendelse som ikke skal skje.

Han understreker at brannen ikke har noe å si for investeringen på 80–100 millioner kroner som de skal gjøre for å bli en grønnere bedrift.

Starter etterforskning

Det ble tidlig konkludert med at brannen ikke var til fare for mennesker, men flere personer ble evakuert bort fra området.

Beboere i nærområdet ble oppfordret til å lukke vinduene.

Brannvesenet la en duk over tanken, og jobbet en stund med å få kontroll over flammene.

Nødetatene fikk de første meldingene om brannen like etter klokken 20 mandag kveld.

Politiet vil starte sin etterforskning av hendelsen når brannvesenet er ferdig på stedet.