Bompengene nærmer seg

Om en drøy måned begynner «taksameteret» å gå for bilister på E18 i Vestfold.

Bomstasjon

Dette er en av de bomstasjonene som blir slått på i løpet av januar 2015.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Siden i sommer har bilistene kunnet kjøre gratis på den nye firefelts E18 fra Tønsberg til Sandefjord. Men i løpet av januar blir bomstasjonene satt i drift, sier avdelingsdirektør Tore Kaurin i Statens vegvesen.

– Jeg har ikke eksakt dato, men det skjer nok en gang mellom 10. og 15. januar.

Foruten de to bomstasjonene som allerede er i drift, er det fire nye stasjoner som slås på i januar (se faktaboks).

Lavere bomsatser

Tore Kaurin

Avdelingsdirektør Tore Kaurin i Statens vegvesen innrømmer at bompenger er lite populært. – Men det er politisk bestemt at det skal være slik.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Innkrevingen av bompenger skulle startet mye tidligere, men utsettelsen skyldes at politikere har jobbet for å få ned bomsatsene. Nå mangler bare et formelt vedtak i Stortinget før alt er klart, sier Kaurin.

– Da vil det koste 24 kroner mellom Tønsberg og Sandefjord uten brikkerabatt. Mellom Tønsberg og Telemark grense blir prisen 57 kroner når parsellen forbi Larvik er ferdig.

Les også:

Lengre avdragstid og lavere rente

For en måned siden var prisen mellom Tønsberg og grensa til Telemark 88 kroner. Det er to momenter som gjør at prisen blir lavere, sier Kaurin.

– Reduksjonen fra 88 til 57 kroner skyldes at det blir lavere rentesats for byggekostnadene og at innkrevingstida blir økt fra 15 til 20 år. Det er spørsmålet om innkrevingstid som skal behandles av Stortinget.

Tror ikke mange kjører utenom

Med reduksjonen i bompris tror ikke Kaurin at så mange bilister vil velge å kjøre på Raveien (gamle E18).

– Vi ser jo at det vil kunne komme til å skje, men risikoen er veldig mye mindre med lavere bomsatser. Men det er umulig å si hvor mange som likevel vil kjøre andre veier enn E18.