Hopp til innhold

Bombingen av Vallø blir film

Knappe to uker før slutten av 2. verdenskrig, flyr mer enn 100 britiske bombefly inn over oljeraffineriet på Vallø. De slipper sin dødelige last og legger raffineriet og mange bolighus i grus. Nå skal hendelsen bli film.

Et hus med store skader.

53 nordmenn og et ukjent antall tyske soldater og russiske krigsfanger ble drept da britiske bombefly angrep oljeraffineriet på Vallø i 1945. Mange av bolighusene på Vallø ble også truffet av bombene.

Foto: Vallø og omegn Historielag

– Dette var faktisk det siste angrepet med tunge bombefly under 2. verdenskrig. Engelskmennene og de allierte hadde bombet Ørneredet samme dag, men den såkalte bombekampanjen var for lengst over. At det da kom over 100 bombefly inn over lille Vallø var derfor helt uforståelig den gangen, sier Erik Jacobsen.

Vil ha kontakt med øyevitner

Han er journalist og dokumentarfilmskaper og holder nå på med filmen om bomberaidet av Vallø, kan vi lese i Tønsbergs Blad. Det er over 70 år siden det skjedde, men Jacobsen håper han fortsatt kan finne noen som opplevde bombingen.

– Sjansene er kanskje ikke så store, men jeg håper å treffe noen fra Røde Kors eller lignende. De som kom til Vallø for å lete etter overlevende og være med på opprydningen. Det er også en veldig sterkt del av historien.

53 nordmenn og et ukjent antall tyske soldater og russiske krigsfanger ble drept i angrepet. Raffineriet ble totalskadet og mange av bolighusene rundt ble lagt i grus.

Vallø utenfor Tønsberg ble angrepet av mer enn 100 bombefly i 1945.

Gravde opp bombe

Over 300 tonn bomber ble sluppet over Vallø 25. april 1945. Det er bare to uker siden en bombe ble funnet i forbindelse med opprydningsarbeidene på det gamle raffineriområdet på Vallø. Med ett ble Erik Jacobsen trukket inn i historien.

– Jeg holdt på å redigere og skrive kommentarer da jeg ble oppringte av svigersønnen min. De var blant de evakuerte og jeg opplevde hendelsen på en måte på nytt, med en liten familie som var berørt. På samme måte som jeg laget film om en familie som var berørt i 1945, sier Erik Jacobsen.