Blomstene brunsneglene hater

– Det er jo ikke noe vits i å plante mat til sneglene. Du kan få en fin blomsterhage med planter brunsneglene ikke liker, sier lektor og gartner Berit Viken.

Berit Viken

VELGE: Lektor Berit Viken ved Gjennestad videregående skole planter blomster som brunsneglen ikke liker.

Foto: Helena Rønning / NRK

Berit Viken leter gjennom frøhyllene på Gjennestad Hagesenter i Stokke. Blomkarse er det første hun tar frem.

– Den liker ikke brunsneglene, sier hun. Og den er lett å få til, legger hun til.

– Vet du hva det er som gjøre at sneglene ikke liker blomstene?

– Jeg tipper det er fordi den har en litt skarp smak. Det er jo en karse og den er litt bitter.

Etter et lite minutt står Berit igjen men en håndfull frøposer som brunsneglene lar stå i fred. Ringblomster, Kosmos, Lavendel, Geranium og Begonia er alle planter brunsneglene sklir forbi.

Frøposer til blomster

FRØ: Har du disse blomstene i bedene dine vil de stå i fred for å bli spist av sneglene.

Foto: Helena Rønning / NRK

I sin egen hage har hun testet ut planter vs. brunsnegler. Løvemunn har blitt en favoritt etter hvert.

– Løvemunn kommer i mange farger og er en flott blomst som står helt til frosten kommer, sier hun. Dessuten er det godt likt av humler og bier. Det er også et pluss og den er blomsterrik og takknemlig, forteller hun.

Sneglene liker heller ikke rosefamilien. Jordbær er i rosefamilien, men brunsneglen liker bare bæret ikke planten. Fuksia eller pelargonium er her heller ikke sneglemat. Ei heller bjørnebær, bringebær, risp og stikkelsbær. De får også stå i fred.

Berit Viken

NELLIK: Stauden nellik kan du også trygt plante ut uten at sneglen forsyner seg.

Foto: Helena Rønning / NRK

Hvis du har frø anbefaler lektoren å så inne først, selv om det går an å så den rett ut. Det er fordi det er så kort sommer i Norge.

– De trenger en liten tyvstart, så har du blomstene litt lenger, sier hun.

Rundt 17. mai kan du plante dem ut.

Her er en liste Niobio har laget over planter brunsneglene ikke liker.

Nibios liste over planter brunsneglen ikke liker fra

Fôrer sneglene

Stemorsblomster

SNEGLEMAT: Stemorsblomster er art brunsneglene liker godt. Berit Viken anbefaler å ta vekk i starten av juni slik at du ikke gjør det lett for sneglen å finne mat.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Jeg har jo snegler jeg også og unngår å plante tagetes og planter som de liker. Det er jo ikke noe vits i å plante mat til sneglene. Tagetes er sneglen veldig glad i så den er borte på 1-2-3, sier Berit.

Og de elsker jo georginer, stemorsblomster og løvetann. Og de liker grønnsaker.

– Brunsneglen liker nesten alle grønnsaker som vi liker og det er et kjempeproblem, sier viken. De spiser poteter, løk og jordbær. Det de ikke liker er dill.

Tiltak

Det du kan gjøre er å legge ut en stripe med kalk rundt kjøkkenhagen din, eller aske fra ovnen.

Kalk og aske blir basisk når det kommer i kontakt med den våte huden til sneglen og da begynner det å etse. Med kalk må du må legge ny stripe etter hvert regnskyll.

Ellers er kaffegrut ganske effektivt. De kan du legge i alle bed og virker også som gjødsel for jorda.

Selv har Berit Viken et sted i hagen der hun klipper sneglene i to. Sneglene spiser hverandre og flere trekkes til de halve døde sneglene. Hver kveld går hun til det stedet der det har kommet til flere snegler, også klipper hun de som er levende.

– Og husk at om du bruker nematoder, så tåler de ikke UV-stråler. Nematodeinfisert mat må legges ut om kvelden og gjerne på mørke steder som under blader.

Fuchsia

FUKSIA: Her på Gjennestad dyrkes planter som ulike kommuner selger. Berit Viken forteller at brunsneglens inntog i Norge har påvirket hvilke planter kommuner velger å plante ut i offentlige bed. Fuksia og ulike typer Begonia er eksempler på to gamle slag som har fått sin renessanse fordi brunsneglen lar de stå i fred.

Foto: Helena Rønning / NRK