Mimmi blir syk av drittlukt i hjembygda

FYRESDAL (NRK): Naboer reagerer på sterk lukt etter gjødsling. – Når det er på sitt verste må jeg rømme bygda, sier Mimmi Momrak.

reagerer på drittlukt

Mimmi Momrak i Fyresdal byr opp til gjødselkrig. Hun sier hun blir kvalm og svimmel av møkklukta som spres rundt på jordene i disse dager.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Når bøndene sprer gjødsel på jordet, er det akkurat som om det kommer en strøm av syre. Det er helt forferdelig, sier Mimmi Momrak.

Momrak bor like ved sentrum av bygda Fyresdal i Telemark. Bonden har akkurat gjødslet jordene og det lukter kumøkk i hele området. Slik er det mange steder i Norge nå. Bønder har dårlig tid med å få kumøkka ut.

– Når det er på sitt verste blir jeg syk. Jeg blir kvalm og svimmel, og må bare sette meg i bilen og rømme, sier Momrak.

Spredning av kumøkk i Fyresdal

Mimmi Momrak reagerer på at bonden sprer møkk mens det blåser, slik bildet hennes viser.

Foto: Privat

– Gjør jobben om natta

Våren er travel for bonden, og gjødsling er viktig for å gi næring til åkeren. Likevel mener Mimmi Momrak at bøndene bør ta hensyn.

– Det er ikke nødvendig å spre møkk når det blåser kraftig. Bonden bør vente til det er rolige vindforhold og gjerne litt regn i lufta. Da trekker gjødselen ned i jorda, og det er hele poenget med dette. De får eventuelt gjødsle om natta, sier Momrak.

Halvor Skjulestad er bonde i Fyresdal, og mannen som får skylda for at det lukter kumøkk i bygda.

bonde

Halvor Skjulestad sier det er mye å gjøre om våren. Han forsøker å være hensynsfull, men tidspresset gjør at møkka må ut.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Jeg er den første til å innrømme at det lukter forferdelig, men som bonde er jeg avhengig av å få ut møkka. Jeg prøver å gjøre det til minst mulig sjenanse for alle, men jeg kan ikke vente for lenge. Det er veldig mye å gjøre nå på våren, sier Skulestad.

– Han kunne ha gjødslet om natta, sier Momrak.

– Jeg trenger litt søvn jeg også. Jeg sover lite nok som det er. Og om jeg hadde gjødslet på natta så hadde folk klaget på støy, sier Skjulestad.

Les også:

Lukter møkk i butikken

På matbutikken i sentrum av Fyresdal er lukta fra åkeren et populært samtaleemne. Det lukter fjøs inne i butikken som ligger bare noen meter fra åkrene.

– Jeg hører at folk snakker om det. Noen synes det luker litt mye, men de fleste har forståelse for at bonden må gjøre jobben sin, sier butikkmedarbeider Anita Lund Frantzen.

Anita Lund Frantzen

Anita Lund Frantzen sier kunder snakker om lukten på butikken.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK