Ble jordfar på badet

I løpet av tretti minutter ble Aleksander fra Tønsberg både tobarnspappa og jordfar. – Et ekstremt adrenalinkick!

Aleksander med Olivia

Nybakt tobarnsfar Aleksander Pettersen med lille Olivia.

Foto: Linn Løkken / NRK

Det sier den nybake tobarnsfaren (35) fra Tolvsrød i Tønsberg.

– Jeg er sjeleglad for at fødselen ikke skjedde en uke tidligere, sier Aleksander mens han holder veslejenta Olivia (3 uker) i armene sine.

Uka før var nemlig den lille familien, som da bestod av hans samboer Cathrine (32) og datteren deres Ina (4), ute på båttur.

– Cathrine og Ina ble igjen på en liten holme en dag da jeg skulle hente noen venner. De var uten telefon og helt alene, forteller en noe skjelven pappa. For lite visste de vordende tobarnsforeldrene at lille Olivia på 51 cm og 3410 gram ville være ute av mors mage i løpet av snaue tretti minutter.

Styrtfødsel

– Det hele gikk så vanvittig fort. Jeg rakk ikke å tenke noen ting, husker Cathrine. Hun vet bare at toaletturen hennes, klokken tre på natta for snart tre uker siden, endte med en styrtfødsel på baderomsgulvet. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Cathrine og Aleksander med Olivia

Cathrine vekket samboer Aleksander. I løpet av en halv time var lille Olivia født.

Foto: Linn Løkken / NRK

Cathrine fikk vekket samboeren sin for å varsle om at noe var på gang, og de rakk akkurat å melde i fra til føden på sykehuset i Vestfold, før de skjønte at de aldri ville rekke frem i tide.

Jordmor over telefon

– Vi måtte snakke med en jordmor på høyttaler over telefonen. Det var første gangen på ti år at jordmoren hadde opplevd dette, forteller Aleksander. Både han og Cathrine mener at hjelpen de fikk var uvurderlig.

– Det hjalp oss veldig at hun var så rolig, for da ble det hele litt mindre dramatisk, sier Cathrine, som også setter stor pris på samboerens ro og innsats.

Les også: Slik føder du hjemme

Hørte mamma gråt

Eldste jenta deres, Ina (4), var også hjemme den natten fødselen startet. Hun våknet av mammas gråt, og dermed måtte Aleksander løpe mellom datterens
soveværelse og sin fødende samboer på baderommet.

– Ina var så flink da jeg sa at hun skulle bli liggende i senga si, sier Aleksander og legger til at Ina i dag er kjempestolt over at lillesøster Olivia ble født hjemme.

Klipte navlestrengen

Fødselen har gjort forholdet mellom Cathrine og Aleksander enda sterkere mener de begge to.

- Jeg ville egentlig ikke at Aleksander skulle ta i mot babyen, men i dag er jeg takknemlig og imponert, forteller Cathrine og ser på Aleksander. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Olivia

Lille Olivia kom til verden hjemme på badet på Tolvsrød.

Foto: Foto privat

Det var først da Olivia var ute, at ambualansepersonalet kom frem til huset deres, hvorpå de lurte på om pappa Aleksander ville klippe navlestrengen.

– I utgangspunktet ville jeg ikke, men så ombestemte jeg meg, ler Aleksander. Han syntes selv at han måtte klippe den over ettersom han var jordfaren.

– Dritvondt i ørene!

I dag sitter den lille familien igjen med takknemlighet over at fødselen gikk så fint som den gjorde.

– Tenk om det hadde oppstått komplikasjoner eller at jeg var alene! Vi har vært ekstremt heldige, sier Cathrine og Aleksander nikker.

Alt stod bra til med både mor, far, storesøster og lillesøster etter fødselen, selv om storesøster Ina hadde en liten klage å komme med:

– Pappa, jeg har dritvondt i ørene fordi mamma gråt så fælt, var den første reaksjonen hennes, forteller Aleksander.