Ble for vanskelig å faste under ramadan

Som kjøkkensjef har Rabia Ammar fristende mat rundt seg hele tiden. For han blir det for vanskelig å faste.

Rabia Ammar steker løk.

SOM JULAFTEN: Selv om Rabia Ammer ikke faster, syns han ramadan er en veldig koselig tid. – Venner og familie samler seg rundt masse god mat. Det blir akkurat som julaften for oss, som varer i 30 dager, sier han.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

Torsdag startet ramadan, muslimenes fastemåned og største høytid. De som faster må avstå fra mat og drikke mellom soloppgang og solnedgang, noe som gjennomsnittlig er 20 timer i Norge.

– Det er vanskelig og tøft å faste i 20 timer om dagen når man er i restaurantbransjen. Det blir litt for mange timer, sier Rabia Ammar.

Libaneseren jobber på Havariet i Tønsberg, hvor han har vært kjøkkensjef i 21 år. Rundt han bugner det av ferske råvarer og gode lukter fra kjøtt og fisk. Da kan fristelsen raskt bli for stor.

I tillegg blir det svært varmt inne på kjøkkenet om sommeren, og med varmen kommer også behovet for litt ekstra vann.

– Jeg kan drikke to liter vann i løpet av en vakt.

Lettere om vinteren

Ammar har bodd i Norge i 30 år, og han prøvde å faste de første årene han jobbet på restauranten, også når ramadan falt på sommeren.

– Jeg prøvde noen timer, men jeg klarte det ikke. Jeg ble sliten. Det var sommer, fellesferie og veldig varmt, minnes han.

Ammar faster imidlertid når ramadan er om vinteren.

– Man får litt vondt i hodet de første dagene, men etter hvert blir man vant til det.

– Veldig viktig med vann

Legen, samfunnsdebattanten og muslimen Bushra Ishaq sier at en frisk kropp helt fint tåler å faste 20 timer i døgnet i en måned.

Bushra Ishaq

RÅD: Bushra Ishaq sier det er svært viktig å få i seg riktig næring og nok væske når man faster. Hun anbefaler å starte med frukt og vann før hovedmåltidet.

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Kroppen har en fantastisk måte å kompensere på. Den kan klare seg uten mat i flere dager, men vann er veldig viktig, sier hun.

Ishaq tror at sunne kropper også blir litt renset under fasten, noe som er et av formålene med ramadan.

– Men det forutsetter at man har et bevisst forhold til hvordan man legger opp måltidene sine.

Hun forteller at mange muslimer gjør de samme feilene under fasten.

– Man overkompenserer, og spiser veldig store måltider, både på morgenen og på kvelden. Når du spiser veldig mye på en gang, belaster du kroppen og tarmsystemet veldig mye. I tillegg spiser mange feil med tanke på valg av mat, sier hun

Gravide, eldre, barn og folk med helseproblemer skal ikke faste, ifølge Ishaq. Hun ber muslimer som for eksempel får fall i blodtrykket eller blir dårlige av å faste, om å avbryte.