Blant de minst fornøyde studentene i landet

Enkelte studenter ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold er blant Norges minst fornøyde.

Høgskolen i Buskerud og Vestfold

Bachelorprogrammene i nautikk og i IT- og informasjonsteknikk har kommet dårlig ut i Studiebarometeret.

Foto: Kristine Masdal Aadne/NRK

Det viser den årlige nasjonale studentundersøkelsen Studiebarometeret, som ble offentliggjort på tirsdag.

Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) har scoret svært dårlig på to studieprogram, bachelor i nautikk og bachelor i IT- og informasjonsteknikk.

Disse studieprogrammene ved HBV har havnet blant landets ti dårligst rangerte bachelorprogrammer.

– Kjempebra med dårlig skår

– Jeg synes det er kjempebra at disse studiene har kommet dårlig ut, for det gir HBV en unik mulighet til å iverksette tiltak når det gjelder disse studiene, sier Ida Huithfeldt, studentleder ved HBVs avdeling i Vestfold.

– Studiebarometeret er studentenes egen evaluering av studietilværelsen, derfor gir undersøkelsen et sant bilde av hverdagen deres, legger hun til.

I fjor skåret HBVs grunnskolelærerutdanning svært dårlig i undersøkelsen.

– Da gjorde skolen gode tiltak, derfor har jeg full tiltro til at ledelsen tar Studiebarometeret på alvor og ganske raskt utvikler en strategi for tiltak når det gjelder nautikk og IT-studiene. Tiltakene ledelsen gjorde i fjor har fungert, på bare ett år har studentene rangert grunnskolelærerutdanning mye bedre, sier Huithfeldt.

Det er NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) som gjennomfører den årlige studentundersøkelsen.

– De fleste studiene på landsgjennomsnittet

Til sammen har 50 bachelorprogrammer ved HBV blitt vurdert i Studiebarometeret.

Petter Aasen, rektor ved HBV, påpeker at de aller fleste av disse studiene skårer omtrent på landsgjennomsnittet eller bedre.

– Det er synd at studentene på to av studieprogrammene ikke er fornøyde. Det skal vi selvfølgelig ta tak i, sier han, som er uenig med Huithfeldt i at det er bra at to studier har kommet dårlig ut.

– Men det er bra at vi har et instrument som får avdekket at studentene ikke er fornøyde.

Studiebarometeret viser at Musikkteaterhøyskolen har Norges mest fornøyde studenter. Helt på bunn ligger Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Universitetene midt på treet

Små, private og spesialiserte høyskoler dominerer listen over studiesteder der flest studenter sier at de er fornøyde med studieprogrammet. De tradisjonelle universitetene havner midt på treet i Studiebarometeret.

Aasen mener at et viktig poeng med undersøkelser som Studiebarometeret er at de skal komme dagens studenter til gode.

– Fordi andreårsstudenter har svart, rekker vi å rette opp i det de er misfornøyde med slik at tida deres framover på HBV blir slik de vil at den skal være, sier han.