Norsk blod i verdens største flyfabrikk

PORSGRUNN (NRK): I flere år har forfatter Bjørn Olsen jaktet på koblinga mellom Norge og verdens største flyfabrikk Boeing. Det har gitt spennende resultater.

Sven Hermansen testflyr en Boeing over Seattle.

Sven Hermansen testflyr en Boeing over Seattle.

Foto: Atle Straume / Privat

Tidlig på 1900-tallet immigrerte mange nordmenn til USA på jakt etter en bedre økonomisk tilværelse. Mange av dem, deriblant flere telemarkinger fikk jobb på Boeing-fabrikken i Seattle, som i dag regnes som verdens største flyfabrikk.

Bjørn Olsen

Fler titalls tusen nordmenn har vært innom Boeing opp igjennom årene

Foto: Malin Nygaard / NRK

– Alle har et forhold til Boeinger, skal man ut å reise er det som regel en Boeing man flyr, sier Bjørn Olsen.

Overveldende respons

Prosjektet startet for fullt for to og et halvt år siden, men har vært i bakhodet til Bjørn Olsen i mer enn ti år. Målet med boka er å fortelle om nordmennene som har vært og fortsatt er en del av Boeing.

Bjørn Olsen har vært i USA og Seattle, hvor Boeing har sin enorme flyfabrikk, utallige ganger de siste åra. Der har han kommet i kontakt med nordmenn gjennom internett og den norsk/amerikanske avisa Norwegian American Weekley.

– Responsen var enorm, og jeg fikk svar fra nordmenn over hele Amerika som har bodd der i over 40 år, og vært en del av Boeing. Det er så mange at det er umulig å få snakka med alle, forteller Olsen.

Les også: Åpner flymuseum - Telemark

Les også: Flertallet vil beholde Geiteryggen - Telemark

Bjørn Olsen

Bjørn Olsen her med førsteutkastet av boka Boeing med norsk blod.

Foto: Malin Nygaard / NRK

Henter Boeing-fly til Norge

I dag er Sven Hermansen fra Gulset i Skien testpilot for alle Boeingflyene som blir produsert for Norwegian, og flyr disse hjem til Norge. Hermansen og Olsen har et godt forhold.

– Før Sven begynte på flyskolen, var han mye ute og fløy med meg. Jeg skal likevel ikke skryte på meg at jeg har lært han å fly, men jeg har nok vært med på å legge grunnlaget, sier Bjørn Olsen.

Største prosjektet til nå

Bjørn Olsen har hatt et forhold til Boeing siden han var 12 år, når familien bodde i Washington. Da var det flere i familien som jobbet i selskapet, så flyinteressen kom tidlig. Han ble selv pilot, og har utallige timer bak spakene før han begynte å skrive bøker.

– Dette er helt klart det største prosjektet jeg har begitt meg ut på, og jeg har fått mye hjelp av enkeltpersoner og flyselskaper, sier Bjørn Olsen.

Han holder for tiden på med engelsk oversettelse men håper på å gi ut boka før jul i år, for i 2016 er The Boeing Company hele 100 år.

Bjørn Olsens bøker.

Olsens første utkastet av Boeing med norsk blod.

Foto: Malin Nygaard / NRK