Hopp til innhold

Biskopen ut av skapet

Per Arne Dahl sier nei til homo-vigsel. – Jeg er veldig skuffet, dette er ikke kirken verdig, sier leder i LLH Vestfold.

Per Arne Dahl som ny biskop i Tunsberg

Per Arne Dahl var den eneste av de 12 biskopene som ikke hadde sagt ja eller nei til homo-vigsel.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Frem til nå har biskopen i Tunsberg holdt kortene tett til brystet og ikke villet gi et klart ja eller nei til å vie homofile.

Da Aftenposten spurte alle biskopene hva de mente om likekjønnet vigsel i november i fjor, var Per Arne Dahl den eneste biskopen som ikke ga et klart svar. Seks av biskopene sa ja, fem sa nei.

Biskopen sa til NRK i november at han som ny biskop ikke ønsket å gå veldig bombastisk ut om dette før han hadde snakket med medarbeiderne sine.

Men nå svarer han altså lokalavisen i Tønsberg:

«Det er ikke noe nytt at jeg står for det klassiske synet på ekteskapet som et forhold mellom kvinne og mann. Dette uttrykte jeg tydelig i valgprosessen fram mot bispeutnevnelsen i Tunsberg. Følgelig går jeg ikke inn for at kirken skal vie likekjønnede, men jeg ønsker å bidra til en verdig og forutsigbar forbønnshandling, for likekjønnede som er borgerlig viet etter norsk lov og som ønsker å bli bedt for i kirken. For meg er også tidligere vedtak på Kirkemøtet avgjørende: For det første, at vi må respektere at vi i kirken har to syn i dette spørsmålet. For det andre, at dette spørsmålet ikke skal være kirkesplittende.», skriver Dahl til TB.no.

– Dette er det vanskeligste valget jeg har stått overfor så langt. Dette er følsomt for så mange, og det handler verdighet for kvinner og menn, og det handler om respekten for at vi har ulike syn, sier biskopen til NRK mandag ettermiddag.

Han begrunner sitt standpunkt med det teologiske synet på ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne, og ikke minst frukten av forholdet som handler om barn. Han er opptatt av barnas rettigheter og situasjon, og her mener Dahl at det er mange uløste spørsmål.

– Ingen skam å snu

Torbjørn Steen-Karlsen

Torbjørn Steen-Karlsen er skuffet over biskopens nei.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

Torbjørn Steen-Karlsen, som er leder i LLH (Landsforeningen for homofile, lesbiske og transpersoner), var håpefull da Per Arne Dahl skulle overta etter Laila Riksaasen Dahl. Han var overbevist om at dette var en fremtidens mann.

– Der tok vi veldig feil. Så i dag er jeg skuffet. Jeg syns ikke dette er en kirke verdig i 2015.

Han mener takhøyden i den norske kirke er forferdelig lav, og at biskop Per Arne Dahl burde være litt skamfull i dag.

– Han fremstår jo som en fordømmende person.

Laila Riksaasen Dahl, forgjengeren til dagens biskop i Tunsberg, sa også først nei, men snudde og sa til slutt ja til å vie homofile par.

Laila Riksaasen Dahl

Laila Riksaasen Dahl snudde og sa ja til å vie homofile.

Foto: Per Foss / NRK

– At hun snudde var fantastisk, og for all del, vi kan jo håpe og tro på at Per Arne Dahl gjør det samme. Det er overhodet ingen skam å snu, sier Steen-Karlsen som innrømmer at han ikke har veldig tro på at det kommer til å skje.

Lang prosess

Da Dahl var kandidat til biskopsjobben i 2002 ble han også spurt om hvordan han stilte seg til homofilt ekteskap. Svaret hans den gangen var at «slike etiske prosesser krever langsomhet».

Det har altså tatt 13 år for biskopen å komme med et svar.

I intervjuet med NRK i november i fjor sa han at kirken måtte være nytenkende, men langsomme nok i viktige spørsmål som dette.

Foreløpig evner vi ikke helt å se inn i slike ting. Samtidig synes jeg det er svært vanskelig at så mange venter på kirkens svar om homofilt vigsel. Jeg skjønner at det er tøft for dem, svarte Dahl da.

Mandag formiddag ble det kjent at Per Arne Dahl skal ordinere den lesbiske presten Hanne Marie Pedersen-Eriksen. Den lesbiske presten har fått et vikariat i Norderhov i Buskerud.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark