– Han ønsker å bli i Norge

Yan Petrovskiy utgjør en fare for rikets sikkerhet, mener norske myndigheter. – Helt grunnløse påstander, sier mannens advokat.

Yan Petrovskiy

TRAKK TILBAKE OPPHOLDSTILLATELSEN: Yan Petrovskiy (t.h.) har kriget for prorussisk milits øst i Ukraina, noe han har fortalt villig om på sosiale medier. Nå er han tilbake i Norge, men myndighetene vil ha ham ut igjen. Grunnen til at UDI har trukket tilbake oppholdstillatelsen er at de mener Petrovskiy har oppholdt seg for lenge utenfor Norge.

Foto: Privat

Klokken 12 startet fengslingsmøtet for Yan Petrovskiy i Tønsberg tingrett. Politiet ønsker fire ukers fengsling for 29-åringen. Selv mener han at vilkårene for varetektsfengsling ikke er oppfylt, og at han bør løslates.

Den russiske statsborgeren har bodd i Norge siden 2004 og vært knyttet til et høyreekstremt miljø på Østlandet. Utlendingsdirektoratet (UDI) vil ha 29-åringen utvist fra Norge.

Tirsdag kveld denne uken ble han pågrepet av politiet i Tønsberg etter at oppholdstillatelsen har blitt trukket tilbake.

Politiadvokat Ragnhild Høyvik Solheim i Sør-Øst politidistrikt understreker at mannen ikke er siktet for noe – at det altså ikke er en straffesak som ligger til grunn for fengslingen i forvaring, som det heter når det gjelder utlendingsloven.

Hun opplyser videre til NRK før fengslingsmøtet torsdag at politiet vil be om fengsling i to uker. Bakgrunnen er at det ikke lenger foreligger en oppholdstillatelse i Norge.

– Politiet ber om fengsling fordi en mener at det foreligger en unndragelsesfare, altså at utlendingen skal unndra seg det vedtaket som foreligger.

– Grunnløse påstander

Yan Petrovskiys advokat, Nils Christian Nordhus, opplyser at 29-åringen ikke ønsker å forlate Norge.

– Han ønsker veldig sterkt å bli i Norge. Han har familie i Norge, han har bodd her siden midten av 2000-tallet og har en tilknytning til Norge i mye større grad enn til Russland.

Har han sagt noe om hvorfor han fortsatt er i landet etter at oppholdstillatelsen ble trukket tilbake?

– Han ble orientert om at hans klage på vedtak om å trekke tilbake tillatelsen hans ikke ble gitt oppsettende virkning nøyaktig på samme tidspunkt som han ble pågrepet av politiet. Han har følgelig ikke hatt noen som helst anledning til å reise ut fra riket.

– Det vanlige i slike saker er at man får en utreisefrist, og så forholder man seg til det. Han har i motsetning til andre, vanlige utlendinger ikke fått den muligheten. Det reagerer vi veldig sterkt på, fortsetter advokaten.

Ifølge norske myndigheter utgjør Yan Petrovskiy en fare for rikets sikkerhet.

– Har han noen kommentar til det selv?

– Det er helt grunnløse påstander. Han er aldri tidligere straffet for vold eller noen form for våpenkriminalitet som kunne være relevant for en slik anførsel. Vi ser nå frem til flere år i rettsapparatet og det er vi forberedt på at vi må gjennom på vegne av denne klienten.