Hopp til innhold

Ber om fengsel og ungdomsstraff for å ha filmet sex med utviklingshemmet

Påtalemyndigheten ber om fengsel i fire år for den eldste av de tre tenåringene som er tiltalt for seksuelt overgrep mot en utviklingshemmet kvinne. Aktor mener de to tenåringene som filmet handlingene bør dømmes til ungdomsstraff i to år.

Retten er satt i Tønsberg tingrett

Det er tingrettsdommer Jan Arild Aaserud Pedersen som sammen med de to meddommerne skal bestemme hvilken straff de tre tenåringene skal få.

Foto: Henrik Bøe / NRK

To av de tre tenåringene erkjente straffskyld da forhandlingene startet i Tønsberg tingrett. Den tredje gutten innrømmet kun at han var til stede og filmet hendelsen som han oppfattet som frivillig. Den fornærmede kvinnen i 40-årene, som har Downs syndrom, skal ikke ha blitt tvunget til sex, men påtalemyndigheten mener derimot at guttene utnyttet hennes utviklingshemming. Det hele ble filmet og filmene ble i ettertid spredt på sosiale medier. Det førte til at saken ble politianmeldt.

Delte filmene på sosiale medier

Det var etter en fest hos den eldste gutten at de tre tenåringene fikk ideen om sex med den utviklingshemmede kvinnen, som er nabo til den eldste gutten. Han forklarte i retten at han ikke visste at hun har Downs syndrom, men at hun har et visst hjelpebehov. I politiavhør forklarte han derimot at han visste om hennes diagnose.

Aktor Mari Gjersøe i samtale med bistandsadvokat Christofer Arnø i Tønsberg tingrett

Aktor, politiadvokat Mari Gjersøe, beskriver saken som svært grov og spesiell. Hun mener den eldste tenåringen bør straffes med fengsel i fire år, mens de to andre tenåringene bør få ungdomsstraff i to år.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Gutten tok kontakt med kvinnen mens de to andre filmet. Han fikk henne med inn på soverommet hvor han hadde sex med kvinnen. Etter kort tid ba han henne om å gå. Det gjorde hun, men kom tilbake etter en liten stund. Da ble det utført flere seksuelle handlinger. I forkant av hendelsene hadde guttene satt opp to mobiltelefoner på soverommet som filmet det hele. Disse filmene ble så delt på sosiale medier.

Aktor, politiadvokat Mari Gjersøe, mener filmene viser at det er hevet over enhver tvil at de tre tenåringene viste hva de gjorde, mens fornærmede derimot ikke forstå hva som skjedde.

– Handlingene kan karakteriserer som svært krenkende mot en svært utviklingshemmet kvinne, sa Gjersøe i sin prosedyre.

Ungdomsstraff

Gjersøe slo tidlig i sin prosedyre at den eldste av de tre tenåringene, som i retten ble beskrevet som svært umoden for alderen, må få en strengere straff enn de to andre. Hun mener det likevel ikke er tvil om at de to yngste bidrar til overgrep ved å filme og oppfordre den eldste tenåringen til ulike seksuelle handlinger. Derfor ba Gjersøe om ungdomsstraff i to år for de to yngste tenåringene. Det betyr at de må følge et fastlagt program som blant annet kan bestå av samtaler, sinnemestringskurs, rusbehandling og lignende. Dersom programmet brytes må fengselsstraffen sones.

For den eldste av de tiltalte mener påtalemyndigheten at fengsel i fire år, hvor ett år gjøres betinget, er riktig straff.

Tenåringens forsvarer, advokat Arild Almklov, mente derimot at påtalemyndigheten ikke hadde oppfylt beviskravet for hans klient. For øvrig la han ned påstand om at gutten behandles på mildest mulig måte.