Hopp til innhold

Ber lærere dempe karakterpresset

Ungdomsskoleelever forteller at de opplever et karakterjag allerede fra første skoledag.

Elever går ut av skolen

AVGANGSELEVER: Natalie Holm Jørgeng (f. v), Elisabeth Myhre Waaler og Tobias Arnesen har sluppet å kjenne på karakterpresset, ettersom de ikke har annet enn standpunktkarakterer på skolen deres.

Foto: Linn Udnes / NRK

I fjor høst skrev VG at Rikshospitalet i Oslo har hatt en femdobling av antall innleggelser av unge med stressrelaterte sykdommer. Blant årsakene trekkes skolepress frem.

Nå advarer ungdomsskoleelever som NRK har snakket med at de føler seg utslitt i tiendeklasse.

– Veldig slitne

På Kongseik ungdomsskole i Tønsberg er de inne den i siste skoleuken for i år. Det har vært tre fine, men også tøffe år, skal vi tro avgangselev Malin Ljone Mørken.

– Jeg kunne ønske lærerne var flinkere til å be oss om å ta det litt mer med ro, sånn at vi ikke sliter oss ut i tiendeklasse, sier Ljone Mørken.

Medelev Even Johannes Lifoss kan fortelle om flere klassevenninner som har vært slitne gjennom skoleårene.

– Jeg kan merke på flere venninner at de ofte er veldig slitne etter skoledagene.

– Bedt om å ta det med ro

Snaue 6,3 kilometer unna Kongseik ungdomsskole finner vi Ringshaug ungdomsskole. Der har tiendeklassingene hatt tre karakterfrie skoleår.

Selv om elevene sier de er slitne etter innspurten med eksamener, så har de sluppet unna karakterjaget.

– Første dagen i åttendeklasse husker jeg at læreren min sa at vi bare måtte ta det med ro, vi kom til å klare det, sier Elisabeth Myhre Waaler.

Å være avgangselev er stressende nok, enten man har karakterer eller ikke, mener klassekameraten Tobias Arnesen.

– Det har vært mange helger hvor jeg har måttet øve på prøver eller gjort lekser, brukt helgen til noe helt annet enn noe gøy. Så det har vært litt skolepress, synes jeg i hvert fall, sier Arnesen.

– Prøver å dempe karakterjaget

Henning Hansen, kontaktperson for grunnskolen i Utdanningsforbundet i Vestfold, tror årsaken til at elever føler et stort press, er sammensatt. Han legger til at for mye press og stress kan være farlig.

– Noen elever blir jo syke, ikke bare av karakterpress, men fordi de opplever hverdagen som uoverkommelig.

Han mener det er sunt at elever opplever noe press, men at det er viktig å passe på at det presset ikke blir for stort.

– Vår erfaring er at de fleste lærere ønsker å dempe dette karakterjaget, og spenninga rundt det når man kommer på ungdomsskolen. Man snakker om karakterpress og prestasjonspress, og når det presset blir negativt, er ikke det med på å fremme læring, sier Hansen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark