Hopp til innhold

Ber kulturministeren trekke statsstøtten

Høyre-politiker og leder av organisasjonen LIM, Mahmoud Farahmand, mener Islamsk Råd Norge bidrar til splittelse. Han ber kulturministeren stille tydeligere krav til trossamfunn.

Mahmoud Farahmand

Mahmoud Farahmand, leder av organisasjonen LIM, reagerer sterkt på ansettelsen av en nikabkledd kvinne i Islamsk Råd Norge.

Foto: NRK

I dag ble det kjent at Islamsk Råd Norge (IRN) har ansatt en kvinne som bærer det ansiktsdekkende sløret nikab til å drive kommunikasjonsarbeid.

Mahmoud Farahmand er leder av organisasjonen Likestilling, integrering, mangfold (LIM), en ikke-statlig organisasjon som arbeider for å fremme integrering. Farahmand er også stortingskandidat for Høyre i Telemark, og nå går han hardt ut mot egen regjering som gir penger til organisasjonen.

– Ikke samfunnets ansvar å sponse ekstremisme

Leyla Hasic

Kritikken fra Farahmand kommer etter ansettelsen av Leyla Hasic (32) i Islamsk Råd Norge (IRN).

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Departementet må vurdere hvordan de bruker sine midler. Jeg er for trosfrihet, men det er ikke samfunnets ansvar å sponse ekstremisme eller organisasjoner som bidrar til splittelse mer enn noe annet, sier han.

Farahmand ber nå kulturministeren om å stille tydeligere krav til trossamfunn. Han legger også til at Den norske kirke for lengst har forlatt de linjene han mener Islamsk Råd Norge nå er i ferd med å innføre.

– Vi hadde heller ikke akseptert slike holdninger fra kirken. De er underlagt visse krav om likestilling og likeverd, sier han.

Farahmand mener ansettelsen av Leyla Hasic (32) som administrasjonskonsulent i IRN sender et klart signal om hva rådet står for.

– Dette kan anses som misbruk av offentlige midler. Det er tydelig at Islamsk Råd Norge har ventet med å ansette en person til de har fått midler. Kulturministeren bør vurdere å trekke tilbake støtten og stille betydelig klarere krav til alle trossamfunn, inkludert Islamsk Råd Norge.

Også Venstres Abid Raja har reagert negativt på ansettelsen.

– Jeg er dypt skuffet over IRNs fremferd. Dette er uklokt og undergraver det tillitsforhold muslimer selv er avhengig av å bygge opp mot øvrige norske samfunn, skriver Raja i en SMS til NRK.

Kulturministeren vil se på saken

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier til NRK at Farahmands innspill er godt.

– Islamsk Råd Norge skulle ansette en person for å bidra til å styrke sitt arbeid med å bygge bro og forståelse mellom muslimer og ikke-muslimer. Det å ansette en person som bruker nikab tror jeg ikke akkurat bidrar til det, sier kulturministeren.

I en Facebook-post har kulturministeren kritisert ansettelsen.

Linda Hofstad Helleland Facebook-post hvor hun kritiserer Islamsk råd
Foto: Skjermdump

Helleland sier hun nå kommer til å se på midlene som er utbetalt og statstilskuddet til Islamsk Råd Norge, for deretter å komme tilbake til saken.

Til TV2 sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge (IRN) at Leyla Hasic ikke skal fronte organisasjonen utad. Han avviser også kritikken av ansettelsen.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Islamsk Råd Norge i dag.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark