For skilte foreldre kan det å feire konfirmasjonen til sin felles sønn eller datter by på utfordringer. Spesielt dersom konfliktnivået har vært høyt etter bruddet.
Men konfirmantene Carmen Victoria Schrader, Sander Stenbakk og Christoffer Mortensen Sogn er samstemte i at på en sånn dag må foreldre skjerpe seg og ta hensyn.
– Jeg feiret sammen med hele familien og selv om ikke alle er like gode venner tok de seg sammen, sier Carmen. Det er også rådet til familieterapeut Solveig Vennesland.
– Vær anstendig og husk hvem som er hovedpersonen, sier Vennesland.
Artikkelen fortsetter under bildet
Carmen Victoria Schrader, Sander Stenbakk og Christoffer Mortensen Sogn konfirmerte seg søndag 8. mai. De ber foreldre ta hensyn til barna på konfirmasjonsdagen.
Foto: Aina Indreiten / NRK– Mye følelser
Solveig Vennesland driver et privat familierådgivningskontor i Sandefjord og Oslo og får av og til besøk av familier som står foran en felles høytidsfeiring og vil ha hjelp til å løse utfordringene.
– Mange gruer seg og ofte blir det mye følelser og tårer, sier familieterapeuten.
Spesielt dersom nye steforeldre også er kommet inn i bildet. Skal mors og fars nye kjæreste inviteres og hva med stesøsken og stebesteforeldre?
– Snakk sammen og hør hva barnet mener, sier familieterapeut Solveig Vennesland fra Sandefjord.
Carmen Victoria Schrader mener det er naturlig at foreldrenes nye kjærester blir invitert.
– Mamma og Pappe er ikke sammen med noen nå, men om de hadde vært det, ville jeg invitert dem, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet
Familieterapeut Solveig Vennesland ber foreldre snakke sammen og ta hensyn til konfirmantens ønsker på den store dagen.
Foto: Aina Indreiten / NRKBordplassering
Dersom nye partnere inviteres kan bordplassering bli et problem. Vennesland mener hovedbordet bør reserveres foreldrene og konfirmanten.
– Konfirmanten hører sammen med sine foreldre på denne dagen, så får heller nye kjærester, eller ektefeller sitte litt lenger unna, sier Vennesland.
Men det avhenger også litt av hvor lenge de nye partnerne har vært inne i bildet.
– For noen kan det være naturlig at også fars nye kone, eller mors nye mann får sitte sammen med konfirmanten, men da er det nok lurt av begge har nye partnere, mener Vennsland som råder foreldre til å ta hensyn til hva konfirmanten ønsker.
– Vær raus, selv om det ikke er den løsningen du selv ønsker, sier den erfarne familieterapeuten.
Artikkelen fortsetter under bildet
Kirkelig konfirmasjon(illustrasjonsfoto)
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIXTo selskaper
Tidligere var det ikke uvanlig at skilte foreldre hadde to selskaper. Nå er foreldre blitt flinkere til å samarbeide og ta hensyn til barna.
– Som familieterapeut merker jeg stor forskjell fra 10-15 år siden og hvordan det er i dag, men av og til er to selskaper den beste løsningen, sier Vennesland.
Det ble også løsningen for Christoffer Mortensen Sogn.
– Pappa og hans familie var i kirken, men selskapet var bare sammen med mamma og hennes familie. Senere skal jeg feire med pappa i Oslo, forklarer Christoffer.
– Vis anstendighet
For foreldre som skal planlegge en konfirmasjon er det noen kjøreregler man bør ta hensyn til, mener familieterapeuten.
– Start planleggingen i god tid og snakk med en tredjeperson dersom dere har problemer med å prate sammen. Og når dagen kommer, hvis anstendighet og husk at det er konfirmanten som er hovedpersonen, oppfordrer hun.
En oppfordring til foreldre vil også de ferske konfirmantene komme med.
–Tenk på barna og gjør det beste ut av konfirmasjonsdagen, sier Sander Stenbakk og oppfordrer foreldre til å skjerpe seg.
–Ja, det er trist om foreldrenes krangel skal ødelegge dagen, avslutter Carmen Victoria Schrader.