Hopp til innhold

Kjenner du igjen disse bensinstasjonene?

Arkivverket trenger din hjelp til å stedfeste gamle bilder.

Bensinstasjon i Sande.
Foto: Ukjent fotograf/Esso Norge AS/Statsarkivet i Stavanger

Torsdag publiserte Arkivverket 600 gamle bilder av Esso-stasjoner lokalisert over hele landet – fra Svalbard til Kristiansand.

I den forbindelse ønsker de hjelp fra folk som kan ha informasjon om bildene.

– Vi trenger hjelp til å identifisere bensinstasjoner over hele landet. Hvor stasjonen ligger, hvem som er på bildet eller hvem som eide stasjonen. Alle opplysninger er av interesse, sier Eivind Skarung i Norsk olje- og gassarkiv ved Statsarkivet i Stavanger.

  • Bildene kommer fra arkivet til Esso Norge AS. Se dem her

Gamle bilder

De første bensinstasjonene i Norge dukket opp på 1920-tallet, og det eldste bildet er av en bensinstasjon i Harstad fra 1929. Det nyeste bildet er fra sent på 1980- eller begynnelsen på 1990-tallet.

De fleste bildene har et steds-, kommune- eller fylkesnavn knyttet til seg. Men det er også en del bilder de vet lite eller ikke noe om.

– Mange av stasjonene vet vi allerede hvor er og de er stedfestet i denne databasen. Dermed kan du søke etter sted og få opp bildene fra det stedet, sier Skarung.

Dersom du har informasjon om bildene kan du opprette en bruker og sende informasjonen elektronisk til arkivet.

Stort arkiv

Bildeene av bensinstasjonene er bare starten på det som skal bli en stor bildedatabase på nettet. Arkivverket jobber forløpende med å digitalisere gamle bilder og gjøre dem tilgjengelig for publikum.

– Da kan du se bilder fra hele landet eller søke på bilder fra ditt eget nærmiljø, sier Skarung.

11. mars blir databasen tilgjengelig for alle.