Hopp til innhold

Bensinprisene stiger

Det hjelper ikke at vi har vår egen olje.

Bensinstasjon

Mandag morgen var det antydning til køer ved flere bensinstasjoner i Vestfold.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Når den libyske diktatoren Muammar Gaddafi rasler med våpnene, må du gripe dypere i lommeboka. For uroen i Libya (og andre steder i Nord-Afrika) gjør at oljeprisen stiger.

Jeanett Berg

Jeanett Berg fyller opp tanken før 'mandagsprisen' slår inn.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Bensinprisbyks

Prisen på bensin og diesel har krøpet sakte, men sikkert oppover i lengre tid. Mandag morgen ble det kjent at prisene kom til å gjøre en nytt byks. Samtidig er det vel kjent at bensinstasjonene senker prisene fra fredagen og inn i helgen, mens de skrur prisen opp igjen på mandag.

Og det var det siste som gjorde at Jeanett Berg i Sandefjord valgte å fylle opp tanken.

– Jeg visste ikke om at drivstoffprisen skulle øke ekstra i dag, men vi prøver ofte å fylle tanken på mandag morgen før prisen skrus opp igjen etter helgen.

– Må man, så må man!

Ved enkelte bensinstasjoner i Vestfold var det antydning til køer mandag morgen, men mange av bilistene fortalte Nrk.no at de fylte tanken rett og slett fordi de var nødt til det. Som Thor Jacobsen.

– Nei, jeg fyller fordi jeg er nødt til det. Må man ha bensin, så må man!

Kjører ikke mindre

Det var altså en relativt avslappet holdning til bensinprisene så langt vi kunne bedømme denne morgenen. De bilistene vi snakket med fylte fordi tanken var tom etter helgen. Men de fleste synes bensinprisen er i drøyeste laget.

– Avgiftene er altfor høye, men jeg kjører det jeg må kjøre uansett. Jeg kommer ikke til å redusere på bilkjøringa, sier Thor Jacobsen.

Billig likevel?

Og går man nærmere inn på drivstoffprisene, så er det kanskje ikke så galt likevel. Ifølge finansministeren er det visst bare danskene som får mer bensin for timelønna si enn nordmennene. Resten av Europa må betale mer for å fylle tanken.

Men en del av regnestykket er jo at dyrere drivstoff fører til dyrere matvarer også. For de som kjører ut varene til butikkene, må jo også ha bensin eller diesel på bilene sine ....

Fred gir lavere bensinpris?

Og for virkelig å vise at oljeprisen er en ustabil størrelse, kom meldingen mandag formiddag om at fredssamtaler mellom Libya og Den afrikanske union har ført til at oljeprisen falt ned til under 126 dollar fatet igjen.

Bensinprisen

Bensinprisen mandag morgen.

Foto: Henrik Bøe / NRK
Bensinprisen

Bensinprisen samme sted et par timer seinere.

Foto: Henrik Bøe / NRK