Båt seiler sin egen sjø

Autonome fartøy er på full fart inn både på veien og i lufta. Ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold har de laget prototype på en selvseilende båt.

Seilbåt utviklet ved høgskolen i Vestfold. Seiler av seg selv uten mannskap.

Prototype på selvseilende båt

26. oktober ble det gjennomført en skikkelig test for den vel fire meter lange seilbåten. «Autonomus» seilte alene fra Horten til Moss og tilbake igjen uten menneskelig innblanding.

Hele ruta var plottet inn på forhånd ved hjelp av GPS-koordinater. «Autonomus» gjennomførte seilasen prikkfritt.

Skal bli enda smartere

Selvseilende båt i verksted

De tre studentene Simen Veum, Mikael Tunge og Frederic Avias har tatt 'Autonomus' videre fra tegnebordet til en prototyp.

Foto: John-André Samuelsen

Simen Veum er en av de tre tidligere bachelorstudentene ved Høgskolen i Busekrud og Vestfold som har tatt «Autonomus» videre fra tegnebordet til en prototyp.

– Nå jobber vi med å forbedre navigasjonsutstyret på båten. I dag kan vi forhåndsprogrammere en rute og «Autonomus» navigerer på egen hånd, forteller Veum til NRK.no.

Båten snur også seilet og jobber med vinden på egen hånd. Men, dersom en annen båt eller gjenstand kommerst på kollisjonskurs kan «Autonomus» foreløpig ikke styre unna.

–Vi jobber med noen ulike løsninger på dette, sier Veum.

En av mulighetene er å kombinere AIS-data (Automatisk identifikasjons system) og radar slik at «Autonomus» selv kan vike for kryssende trafikk.

"Autonomus" i labratoriet på høgskolen

'Autonomus' i laboratoriet på Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Tror fremtiden ligger i autonome fartøy

Det nærmeste målet for kameratgjengen på høgskolen er nå å vinne verdensmesterskapet i robotseiling. Det arrangeres i Portugal 2016.

På sikt håper de å kunne utvikle en stor selvgående plattform som kan operere alene i flere måneder som for eksempel forsyningsskip i Nordsjøen.

– Vi ser jo det på alle områder at autonome fartøyer tar over. I dag finnes det autonome biler og fly, vi tror at dette også kommer for fullt innen båtbransjen i fremtiden, avslutter Veum.