Hundrevis av barn feiret Ibsen

Torsdag formiddag var alle barnehagene i Skien invitert til bursdagsfeiring. Den 20. Mars er det nemlig 186 år siden ble Henrik Ibsen født i Stockmannsgården i Skien sentrum, og det skal markeres tre dager til ende.

Skien

300 barnehagebarn var invitert til Skien sentrum torsdag formiddag for å feire Ibsens 186-årsdag.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Det er kroning av Ibsenstatuen, «Ibsenvandring», mat og skuespill til ære for Skiens store sønn som står på programmet de neste dagene.

Lift

Skiens-ordfører Hedda Foss Five ble heist opp med hjelp fra brannvesenet sammen med to barnehagebarn for å sette krone på Ibsenstatuen.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Torsdag formiddag ble 300 barnehagebarn invitert for å sette bursdagskrone på hodet til Ibsenstatuen i sentrum og synge bursdagssang.

– Jeg vet hvor vi skal. Vi skal til Ibsenstatuen og sette på krona, men jeg er ikke høy nok, for jeg er bare fem år, sier Lilli.

Hun og resten av Maribakkane barnehage er på vei opp til statuen av Henrik Ibsen for å sette krone på hodet hans.

– Jeg lurer på om det står hvor gammel han er på krona, funderer Linne (5).

Vi har nemlig tidligere diskutert hvor gammel denne mannen ville vært hvis han levde. Noen av barna mente rundt 20 år, og andre var oppe i et par millioner.

– Vi har vært i huset hans, men han var ikke hjemme for han ble død, forklarer Linne. Så det er de fleste i hvert fall enige om.

– Han var trollmann

Og fantasien er minst like god når det kommer til å forklare hvem han er.

barnehage

Lilli (f.v.), Aurora, Linne og Elisa fra Maribakkane barnehage syntes det er veldig spennende å feire Ibsen, men er litt usikker på hvem han egentlig er.

Foto: Susanne Flølo / NRK

– Han er trollmann, fordi han bare har skjegg på siden også går han med kappe, har Elion (5) kommet frem til.

– Også har han fortalt om «rockejomfruen» og laget eventyr, sier Aurora.

Fem år gamle Tonje var kanskje den som hadde fulgt aller best med når det ble snakket om Ibsen.

– Han har i hvert fall laget et dukketeater, men mange damer og sånn. Og så var han rundt 70 år, 75 kanskje, sier hun.

Les også:

Ordføreren satt kronen på verket

Hedda Foss Five

Ordføreren fikk æren av å krone bursdagsbarnet.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Skiens-ordfører Hedda Foss Five ble heist opp med lift av brannvesenet sammen med to av barna for å sette bursdagskronen på hode til statuen av Ibsen. Hun mener feiringen er like viktig hvert år.

– Jeg tror nok han er noe av det viktigste vi har i Skien, og vi burde bli flinkere til å skryte av det. Han er tross alt verdensberømt som en av verdens viktigste dramatikere på linje med Shakespeare, og så er han bare fra lille Skien. Det er klart det må feires skikkelig.

Og feiringen i dag er ekstra moro forteller Five.

– Det er veldig moro at det er så mange barn her. Ibsen flyttet jo fra Skien når han var 15 år, så det er jo de første åra som Skien liksom eier. Det er viktig at barna er i sentrum og at de skjønner at Ibsen er kul og har fått til masse bra, sier Five.

«Fruen fra havet»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Teater

Etter kroning, taler og bursdagssang ble det saft og skuespill for barna på Handelstorget.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Etter kroning, taler og bursdagssang ble det saft og skuespill for barna på Handelstorget. Skuespillet kalt «Fruen fra Havet», ble fremført av Kjersti Posti Høgli og Anders Høgli, og falt tydelig i smak hos det unge publikumet.

Følger med

Elisa, Linne og Aurora følger nøye med på skuespillet.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Henrik Ibsen har skrevet flere av verdens mest kjente skuespill. Ibsens «Et dukkehjem» spilles flere ganger hver eneste dag, minst tre steder i verden.