Barnehageleder: – Sparinga går over stokk og stein

Barnehageansatt Tine Sørum i Skien er fortvila over mer kutt i oppvekstsektoren, og går til kraftig angrep mot kommunalsjef Grete Gjelten på Facebook. – Urettferdig kritikk, svarer Gjelten.

Tine Sørum

Tine Sørum, pedagogisk leder ved den private barnehagen Kulturstien på Skotfoss, mener kommunalsjef Grete Gjelten må ta noe av ansvaret for at det stadig må kuttes og spares i oppvekstsektoren.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Bakgrunnen for det hele er millionkuttene i oppvekstsektoren i Skien kommune, som mange tror vil gå ut over kvaliteten i skoler og barnehager.

Tine Sørum, som er pedagogisk leder ved den private Kulturstien barnehage på Skotfoss, sier til NRK at hun har mistet all tillit til kommunalsjefen.

– Jeg mener det kun fokuseres på å spare penger, mens barnas læring blir satt i andre rekke. For meg er dette et utrolig viktig og alvorlig tema, som jeg ønsker mer oppmerksomhet rundt. Det er et kraftig og sterkt innlegg, men jeg står for det jeg skriver.

Grete Gjelten

Kommunalsjef Grete Gjelten i Skien innrømmer overfor NRK at hun holder seg unna Facebook i krevende tider med budsjettkutt, da hun ofte er upopulær.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Skien kommune må spare 7,5 millioner kroner neste år, av et totalbudsjett på 1,5 milliarder. Marit Myhrer, leder av Utdanningsforbundet i Skien, sa til NRK tidligere denne uka at dette er dramatisk kutt.

  • Se hele Facebook-innlegget lenger ned i artikkelen

Får stor oppmerksomhet

Sørum jobber i en privat barnehage, men tenker på hele sektoren når hun går ut offentlig med kritikk mot den øverste sjefen for skoler og barnehager i Skien.

– Det kuttes mer og mer, noe som er leit når det er barn og unge som er framtida vår. Det er de vi bør satse på, og som trenger det som mest.

Facebook-innlegget hennes er delt over 40 ganger og har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. Noen er enige, mens andre beskytter kommunalsjefen.

– Er det ikke litt voldsomt å gå til personlig angrep mot Grete Gjelten?

– Jeg forstår at dette ikke bare er Gjelten sin skyld, og at hun må forholde seg til at kommunen får mindre penger over statsbudsjettet i 2015. Likevel mener jeg at hun er ansvarlig, og at hun kunne vært flinkere til å fokusere på positive sider ved oppvekstsektoren.

Holder seg unna Facebook

På et kontor i Kverndalen møter NRK en travel kommunalsjef. Grete Gjelten løper fra møter til møter, og innrømmer at denne perioden er utfordrende.

– Jeg blir berørt når jeg leser innlegg som det Tine Sørum har skrevet. Faktisk skal jeg være så ærlig å si at jeg holder meg unna sosiale medier når jeg legger fram kuttforslag. Det skrives og menes veldig mye om meg som person, og mye er urettferdig kritikk. Det er urimelig og unyansert.

HØR GJELTENS REAKSJON DA INNLEGGET LESES OPP:

Mener mange er uvitende

Grete Gjelten sier til NRK at hun mener mange ikke vet hva som er jobben hennes.

– Jeg har lagt fram et budsjett i balanse, etter at formannskapet har bestemt hvor mye penger vi skal drifte for det neste året. I 2015 har oppvekst 7,5 millioner kroner mindre enn i 2014, og da er det min jobb å legge frem et budsjett der jeg synliggjør hvilke kutt som rammer minst.

– Tror du ikke Grete Gjelten ønsker å gjøre en best mulig jobb, Tine Sørum?

– Jeg tror selvfølgelig at hun ønsker å gjøre en god jobb, for det ønsker jo de fleste.

– Tro meg, jeg ønsker å gi barn og unge i Skien et så godt mulig tilbud som mulig. De som tror noe annet, kjenner meg ikke personlig.

HER KAN DU LESE HELE INNLEGGET:

Tine Sørums innlegg på Facebook
Foto: Faksimile Facebook / NRK

– Barna trenger oss mer enn noen gang

Selv om det er trange og tøffe tider, så mister ikke den pedagogiske lederen ved Kulturstien barnehage lysten på jobben.

– Barna trenger oss bare enda mer, og vi må være gode og trygge voksne i denne situasjonen. Likevel legger det en demper på det hele, fordi kuttforslagene går ut over kvaliteten og det daglig arbeidet, sier Tine Sørum.

Grete Gjelten legger til at barneskoler og barnehager i Skien skånes i kuttforslagene for neste år, men at SFO blant annet må ta sitt.