Hopp til innhold

Barn utsettes for nettovergrep

De viser seg frem nakne og blir deretter presset til å utføre grovere handlinger. Trenden er økende blant barn mellom 11 og 15 år.

Jente foran PC

VANSKELIG SITUASJON: Stadig flere unge jenter og gutter opplever å bli presset på å sende nakenbilder og utføre overgrep mot seg selv på nettet. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Linn Udnes / NRK

På landsbasis er det meldt inn flere slike saker i løpet av fjoråret, og bunken av nye tilfeller fortsetter å vokse.

– Voksne henger ikke med

Barn helt ned i 11-årsalderen forteller om ukjente som oppfordrer dem til å vise seg frem nakne, eller får dem til å stikke gjenstander inn i vagina.

Jeanette A. Indreiten

BEKYMRET: Antall saker hvor barn utsettes for nettovergrep øker. Det bekymrer konstituert seksjonsleder hos Statens barnehus i Sandefjord, Jeanette Indreiten.

Foto: Linn Udnes / NRK

Det begynner gjerne med at det vekkes tillit gjennom ulike spill. Den de spiller med lyver om alderen og viser bilder av en annen person. Deretter ber de om å Skype, men sier de har dårlig nett, slik at de ikke får frem bilde av seg selv, forteller konstituert seksjonsleder Jeanette Indreiten hos Statens barnehus.

Deretter spør «gutten» om å få se puppene i kun to sekunder.

Ofte er det voksne menn som tar skjermbilde som pressmiddel for å få jenter til å gjøre grovere ting, sier Indreiten

Noen ganger rulles det opp historier hvor flere hundre barn er involvert i samme sak.

– Det er bekymringsfullt, for det dukker stadig opp nye kommunikasjonssteder og voksne henger ikke med, sier seksjonslederen.

– Trist at det skjer

Tenåringene Benedicte Gogstad (13), Ellie Nilsen (16) og Isak Wangberg (13) vet at nakenbilder av jevnaldrende spres som ild i tørt gress.

– Det er trist at noen føler de må kle av seg for å få oppmerksomhet, mener Benedicte.

Både hun og Isak forteller at foreldrene har tatt en prat med dem om nettvett.

Ellie innrømmer at hun ikke har vært så bevisst, frem til nå.

– Det hender jeg deler bikinibilder. Men når jeg tenker etter, så er det kanskje ikke så lurt. Det er skummelt å tenke på at bildene kan havne i feil hender.

Ranvik ungdomsskole

HAR NETTVETT: Isak Wangberg, Ellie Nilsen og Benedicte Gogstad sier de er bevisste på hva de deler på nettet. De synes det er leit at andre ungdommer blir utnyttet og mobbet på grunn av nakenbilder.

Foto: Linn Udnes / NRK

Behov for oppmerksomhet

Også organisasjonen Barnevakten registrerer at nakenhet på nett er et økende problem. De jobber med å bevisstgjøre smarte medievalg gjennom besøk og temakvelder i barnehager og på skoler.

Leif Gunnar Vestbøstad Vik

GIR RÅD: Organisasjonen Barnevakten registrerer at stadig flere barn og unge viser seg frem nakne på nettet. Barnevakten reiser rundt for å lære barnehager, skoler, foreldre og barn om nettvett, forteller leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

Foto: Barnevakten

– Snakk med barna om ikke å opprette en-til-en chatt med folk de kun kjenner fra nettet, og lær dem å rapportere og blokke hvis noen oppfører seg truende eller smigrende og ber om bilder eller filmer, Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

For å forebygge digitale overgrep, råder Vestbøstad Vik foreldre til å engasjere og bry seg om barnas mediebruk. Men også bevisstgjøre barna på smarte valg, og hvordan de bør sette grenser for seg selv og overfor andre.

– Vær en voksen som det er naturlig for barna å snakke med, også om det som kan være ubehagelig og skremmende. Det er ikke barnets feil at det har blitt lurt, understreker Vestbøstad Vik.